Igor Konašenkov: Inženjer na čelu pres službe ruske armije 1Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Sigurno najpoznatija predstavnica za medije ruskih državnih organa, Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, dobila je ozbiljnu konkurenciju u vidu general-majora Igora Konašenkova, portparola ruske vojske.

U vreme ruske agresije na Ukrajinu, predstavnicima Rusije nije lako, pošto su akcije njihove države na udaru kritike zapadnih zemalja, a i većeg dela ostatka sveta.

Zaduženi za kontakte sa medijima su u još težoj situaciji, jer treba dopreti i do zapadnih medija izrazito neprijateljski nastrojenih prema Rusiji.

Zbog rata u Ukrajini, Igor Konašenko ima pune ruke posla, u medijima je svakodnevno, ali njegov stil je potpuno drugačiji od Marije Zaharove.

Vesela i neposredna Zaharova ume da zapeva, zaigra, zagrli, „opali“ nediplomatskom izjavom…

Konašenko je sve suprotno.

Vojnički precizan, jasan, kratak.

Ruski mediji kažu da je vrlo otvoren za saradnju, redovno ide na teren sa novinarima, ne izbegava nijedno pitanje, izuzev onih o privatnom životu.

Pitanja o porodici izbegava i čak ni u njegovoj zvaničnoj biografiji nema ličnih podataka te vrste.

Član je prezidijuma Saveza novinara u Moskvi koji mu je 2016. godine dodelio diplomu za zasluge za otvorenost u medijima.

Rođen je 15. maja 1966. u Kišinjevu, glavnom gradu tadašnje sovjetske republike Moldavije, danas nezavisne države.

Diplomirao sa pohvalom na inženjerskom odseku Žitomirske Više vojne škole za radioelektroniku protivvazdušne odbrane 1988. godine. Diplomirao je na Vojnoj akademiji PVO 1998. godine, a 2006. i na višim kursevima Vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

Služio je u sovjetskim snagama protivvazdušne odbrane i ruskim vazdušno-kosmičkim odbrambenim snagama, u upravi glavne komande Teritorijalnih snaga protivvazdušne odbrane.

Od 1998. godine bio je viši oficir, načelnik grupe i zamenik načelnika Odeljenja za saradnju sa ruskim i stranim medijima Pres-službe Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Načelnik pres službe i pomoćnik komandanta Severnokavkaskog vojnog okruga za javne i medijske poslove postao je 2003.

Dve godine kasnije postao je načelnik pres službe Kopnene vojske i pomoćnik vrhovnog komandanta Kopnene vojske za javne i medijske poslove.

Zamenik načelnika Odeljenja za medijske poslove i informisanje Ministarstva odbrane Ruske Federacije postaje 2009. Avgustu 2011. ukazom predsednika, postaje načelnik Odeljenja za medijske poslove i informisanje Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Glavni vojni portparol Rusije, znači.

Konašenkov je dobio više ordena – za hrabrost, vojne zasluge, Ordena prijateljstva i 14 drugih medalja.

Član je Putinu bliske vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

Javnost u Srbiji ga je zapamtila i po izjavi na početku napada na Ukrajinu (Konašenkov bi rekao „specijalne vojne operacije oslobađanja“) datoj ispred karte na kojoj je Kosovo navodno bilo izdvojeno od Srbije.

Za to sigurno nije kriv, ali je malo „žacnuo“ brojne rusofile u našoj zemlji.

Ratovao je u Čečeniji, Gruziji, sećamo ga se i kao portparola ruske vojske iz Sirije.

„Borbeni avioni SAD i koalicionih snaga bombardovali su sirijski grad Raku na isti način na koji je uništen nemački grad Drezden tokom Drugog svetskog rata“, izjavio je 2017. Konašenkov. Šta li će reći za Kijev, Harkov, Mariupolj…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari