Elementi etno-folka uvukli su se u naš svakodnevni život (naročito u muziku) pa zašto bi šah bio izuzetak? Naslov ove poznate pesme baš odgovara događajima koji će slediti na šahovskoj tabli. Ona simpatična figura koju mi u svakodnevnom rečniku zovemo konj ( a kojoj u pasošu piše da se zvanično zove skakač) toliko je živopisna da se njeni potezi zaista mogu uporediti sa piruetama.

Elementi etno-folka uvukli su se u naš svakodnevni život (naročito u muziku) pa zašto bi šah bio izuzetak? Naslov ove poznate pesme baš odgovara događajima koji će slediti na šahovskoj tabli. Ona simpatična figura koju mi u svakodnevnom rečniku zovemo konj ( a kojoj u pasošu piše da se zvanično zove skakač) toliko je živopisna da se njeni potezi zaista mogu uporediti sa piruetama. Nepravolinijsko skakanje veoma zbunjuje i plaši početnike pa su oni u svakom trenutku spremni da zamene lovca za konja i kad ih pitate koja je figura jača oni će vam reći „Možda su iste vrednosti, ali je konj mnogo opasniji od lovca!“
A kad se konji razigraju na šahovskoj tabli onda je pravo uživanje pratiti njihovo skakutanje i zato vam danas dajemo nekoliko primera, ali da bismo ostali u duhu današnjeg naslova onda ćemo prvo posmatrati igru crnih skakača: kao ilustracija će poslužiti jedna studija A. Gerbstmana i L. Kubela

sa kojom su oni osvojili prvu nagradu 1937. godine na konkursu koji je bio organizovan u čast Alekseja Trojickog.
Iskusniji šahisti znaju da se ne može dati mat sa dva konja (sem ako slabiju stranu ne vodi totalni pacer) pa ovde izgleda jednostavno da beli odigra 1.Sg1 napadajući crnog pešaka i kad ovaj postane dama 1… e1=D onda bi sledio šah-šeh 2.Sf3! Dakle,nema tu velike filozofije i možda vam može izgledati čudno da je ova studija dobila prvu nagradu!?
E, ali crni ima druge planove – na 1 Sg1 on će prvo dati šah 1… Sf4 pa sad ne može 2. Kf2 zbog Sh3 već mora 2. Kh1 i sledi iznenađenje jer se na ploči pojavljuje i treći crni konj 2… e1=S! i počinje pesma „Igraju se konji vrani!“
U turnirskoj praksi je već bilo slučajeva da su nastajale završnice tri konja protiv jednog i uvek je jača strana uspevala da dobije. No ovde se pojavio izuzetak

– beli konj je uspeo da se suprotstavi trojici svojih kolega: 3. Sf3! i ako 3… Sf3 beli je u patu. No zato postoji i druga varijanta:
1. Sg1 Se3 i beli mora da se čuva da ne pogreši 2. Kh2? e1=S što bi dobilo, pa zato beli mora da pazi 2. Kh3! Sf4 3. Kh2 Sg4 4. Kh1! Sf2 (izvlačenje dame na e1 prouzrokovalo bi pat! 5. Sh2 e1=S 6. Sf3! Sf3 i nastaje neverovatna slika da su sva tri crna konja pod udarom posle 7. Kg3, a na 7…Ke3 nastao bi pat! Naravno, igru na šahovskoj tabli ne izvode samo crni konji – to mogu i beli!
To smo videli na nedavno završenom „Grand Prix“ turniru u Bakuu gde je takođe bio organizovan konkurs za najlepšu studiju i gde je A. Ilham dobio nagradu za briljantnu igru svojih belih konja!
Trenutno na tabli nema nijednog – ali se strpite na trenutak!
Prva dva bela

konja odmah nestaju s table čim se pojave: 1. g8=S Sg8 2. hg8=S Dg8 3. Kg8 f4 4. d5 f3 5. d6 f2 6. d7 f1=D 7. d8=S!! g5 8. h5 i crni ne može da spreči Sf7 što dobija!
Kada smo malopre rekli da se ne može dati mat sa dva konja ako slabija strana pazi moramo da vas upozorimo na jedan izuzetak: mat se ipak može dati ako slabija strana ima jednog pešaka! Taj pešak može da napravi grdnu štetu jer crni kralj ne može blagovremeno da se dočepa pata kao što se lepo vidi u studiji C. Lafora iz 1961. godine:
1. Sf5 g3 2. Se6 g2 3. Sg5 Kh8 4. Se7 g1=D 5. Sg6 mat! Za našu temu „Igrali se konji vrani“ nije baš neophodno da se na tabli nađe više crnih konja – posao može da obavi i jedan! Zar se to nije dogodilo u Trojanskom ratu kada se pojavio „Trojanski konj?“
Doduše, to su sve priče iz davnina i možda baš ne treba verovati u svaku reč, ali, eto, u istoriji ćete pročitati kako je legendarni sukob između Grka i naroda Troje na zapadu male Azije trajao 10 godina, a dogodio se u XII ili XIII veku! A ako se ne zna tačan datum kako se onda mogu znati tačni događaji!?
Prema tome, primićemo ovu priču kao fragment iz Homerove „Ilijade“ i „Odiseje“ ali je nama ostala u sećanju slika sa jedne amfore na kojoj se vidi Ahil koji igra šah sa Hektorom. Taj motiv je upotrebljen da bi se odštampala marka u vreme Šahovske Olimpijade u Solunu 1984. godine. Doduše, oni koji u sve sumnjaju tvrdili su da to nije bio šah već neka druga igra na šahovskoj tabli, ali su Francuzi ostali uporni u tvrdnji da je Palamed izmislio šah baš tada da bi zabavio svoje drugove i zato su svom prvom šahovskom časopisu dali ime „Palamed“. Što se tiče „Trojanskog konja“ u enciklopediji sam pročitao da je to bila velika prevara : Grci su kao napustili opsadu i povlačeći se ostavili pred vratima Troje ogromnu figuru drvenog konja!
Radoznali Trojanci uvuku tu figuru u svoj grad, a posle se pokaže da su se u unutrašnjosti tog konja nalazili grčki vojnici koji noću izađu i otvore gradske kapije i tako Grci osvoje Troju a za uspomenu ostade izreka:
„Čuvaj se Danajaca i kad ti darove nose!“
U šahovskoj literaturi se pojavila i jedna pozicija pod nazivom „Trojanski konj“ u kojoj je beli sačuvao sve svoje figure, a crni ima samo jednog konja (ali takvog konja za koga je Ričard III nudio celo svoje kraljevstvo) jer ta jedna jedina crna figura pobeđuje celokupnu belu vojsku koja se nalazi u punom sastavu.
Eto prilike da zadivite nekog prvaka koji je tek počeo da izučava šah!
Ako bi trebalo da izmislite i ime za tog čudotvornog konja onda bi najbolje bilo „Kraljević Marko“ ili „Pegaz“!
SCENOGRAFIJA NA ŠAHOVSKOJ POZORNICI IZGLEDA OVAKO :
CRNI VUČE I DOBIJA ILI DA BUDEMO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari