Na 46. „Homoljskim motivima“ u Kučevu, očuvanju kulturne baštine Homolja, Pomoravlja, Šumadije, Istočne Srbije,Vojvodine i drugih krajeva Srbije ove godine je učestvovalo više od 500 izvođača. Odeveni u narodne nošnje područja na kom žive, svirkom, igrom i pesmom ponovo su oživeli nasleđe svojih pradedova.


Na dan manifestacije najpre je, rano ujutro, počeo narodni vašar, zatim prodajna izložba sira i meda,a nekoliko entuzijasta i profesionalnih ispirača je započelo na Peku potragu za zlatom. Na platou ispred hotela ,,Rudnik’’ održano je takmičenje u spravljanju starih narodnih jela ,,Zlatne ruke’’. Učesnici ovogodišnjih ,,Homoljskih motiva’’ iz 14 opština i krajeva Srbije u veličanstvenom defileu glavnom ulicom predvođeni vrhovnim pastirom Tihomirom Arsićem, prvakom dramskog pozorišta iz Beograda, prenosili su uz svirku, pesmu i igru,običaje svojih predaka. Hiljade građana i gostiju mogli su da vide, po originalnosti, šarenilu i neobičnoj odeći učesnike defilea,neobičan karneval.

Plato ispred Centra za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ bio je pretesan za zaljubljenike u narodne običaje. Tiskali su se na suncu,sve strepeći da ne propuste umeća i talenat izvođača programa iz Žagubice, Petrovca na Mlavi, Gornjeg Milanovca, Boljevca, Majdanpeka, Bora, Negotina, Malog Crnića, Zaječara, Žabara, Kragujervca, Negotina, Zubin Potoka opštine sa severa Kosova i domaćina Kučeva. Uz zvuke fanfara i nastupa domaćina članova folklornog ansambla Centra za kulturu „Veljko Dugošević’’ iz Kučeva i obraćanje vrhovnog pastira u gradu na Peku održana je ovogodišnja 46. smotra izvornog narodnog stvaralaštva Homiljski motivi.

Učesnike i mnogobrojne goste pozdravio je prvi čovek opštine Kučevo Zoran Milekić koji je rekao da se ovde susrećemo sa najstarijom manifestacijom izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji i da se Srbija posle promene vlasti počela da menja. „Od kako je Tomislav Nikolić pobedio na predsedničkim izborima, čime su pokrenute promene u Srbiji, a za to vreme pokazali smo da se više ne isplati krasti i da ćemo sprečiti da se dalje uništava ono što su naši stari godinama sticali. Srbija se pred našim očima polako ali sigurno podiže, ljudi možda ne žive bolje, ali ne žive i lošije.Postepeno se sada stvaraju uslovi za prosperitet. Imamo sjajne mlade ljude,obrazovane,energične i zajedno sa njima moramo da privučemo više investitora i da stvorimo ambijent u kojem će svi želeti da dođu u Srbiju, da radimo, da promenimo imidž, da Srbija postane mesto ekonomskog i političkog procveta,a ne večito izvor problema.Smatram da mi ovde imamo ovde veliku obavezu da u budućem periodu svi zajedno radimo na obnovi privrede opštine Kučevo.Iskoristio bi ovu priliku da se svima koji su nam pomogli i u nas verovali zahvalim i ujedno poželim puno sreće i zdravlja“, rekao je na otvranju Smotre izvornog narodnog stvarlaštva,predsednik opštine Kučevo Milekić.

Otvarajući 46. Smotru Izvornog narodnog stavralaštva ,,Homoljske motive’’ generalni direktor JP ,,Srbijašume’’ Igor Braunović čestitao je domaćinima na organizovanju ove predivne manifestacije koju neguju i čuvaju gotovo pola veka. „Setimo se da ono što smo od neba kupili ne smeno nikome pokloniti niti nam iko na ovom svetu to može uzeti.Onaj ko svake godine u ovo doba navrati u ovaj grad,taj sasvim sigurno zna,od akle je došao,gde je stigao i kuda ide. Jer,ovako se čuva naš narod, ovako se čuva naša zemlja i ovako se čuva naša tradicija“, rekao je Braunović.

Na motivima u Kučevu imalo je šta i da se vidi. Od trogodišnjih mališana do sedih starina koji su pregazili osamdesetu. Lagani opanci,šubare i zubuni,prsluci samo što ne prsnu pod prsima izvođača,korak hitar,lak… Pa pesma,neka čudna,nekako žalna,umilna i puna nade. Ova manifestacija narodnog stvaralštva uvek iznova pokazuje da je ovaj narod odista pesma održala,uz neobične instrumente:gajde i bušin,dvojnice i frule raznih oblika,trube i doboše,list bršljana i tikvu.

Bilo je i narodnih običaja koji se samo na ,,Motivima’’ mogu doživeti i videti: od pesmi pastira i čobanica,do zdravica… Dvadeset devojaka defilovalo je pozornicom i mamilo uzdahe momaka u publici, nadajući se laskavoj tituli „Najlepše pastirice’’,ali i nagradi zlatare Majdanpek. Tročlani žiri se odlučio na čelu sa predsednicom Snežanom Rančić za Marijanu Jakšić iz Zubin Potoka. Njene pratilje su Marija Nikolić iz Neresnice, opština Kučevo i Žaklina Makuljević iz Kladurova,opština Petrovac na Mlavi.

Tradicionalna 46. smotra izvornog narodnog stvaralaštva Srbije ,,Homoljski motivi’’ nastavlja da živi.U Kučevu su proteklog vikenda prastare igre zaigrali unuci i praunuci osnivača i prvih učesnika smotre. Pitali smo ih,a oni su nam rekli da žive za ovaj dan da i oni svoje unuke i praunuke vide kako pod šubarom što legendu čuva,opancima prepliću kroz vekove što će tek doći. Ono što živi u ovim ljudima je očuvanje svojih običaja,kulture i življenja od zaborava. Izvođači iz raznih krajeva Srbije su to verodostojno prezentirali i sve dok imamo ovakve zaljubljenike svojih običaja i kulture,tradicija će se prenositi s kolena na koleno i trajaće vekovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari