Tri puta je Avram Grant obećao da će biti prvi strani trener sa kojim je Partizan dobio Crvenu zvezdu i dao pogodak večitom rivalu i svaki put je ispalio “ćorak”. Posle dva poraza u Kupu, “parni valjak” proklizao je i u prvenstvenom duelu s komšijama, a 270-minutna dominacija u polju i pet puta više stvorenih šansi ne mogu da budu alibi, čak ni uteha za prolećnu “nulu” u mečevima svih mečeva. Kao što je činjenica da je Partizan zaslužio petu vezanu titulu, tako je istina da crno-beli sa Izraelcem na klupi ne umeju sa crveno-belima, kao što su nekada umeli sa oteranim Aleksandrom Stanojevićem, u čijoj eri je tim iz Humske dobio pet od šest večitih derbija, uz samo jedan primljen gol.


– Nemam objašnjenje za poraze. U sva tri meča smo bili bolji od protivnika i to u svakom segmentu, ali nismo uspeli da nađemo put do pobede. Bio bih razočaran i da je ostalo 0:0, ali ne mogu biti nezadovoljan igrom, jer smo je stalno podizali na viši nivo. Gledao sam snimke od jesenas i tvrdim da igramo bolje nego tada, sa kolegom Stanojevićem – tvrdi, uz predsednika Dragana Đurića i katastrofalnu politiku klupske uprave, najodgovorniji za gubitak drugog trofeja, koji će važniji pehar podići samo ili najviše zahvaljujući zatečenoj prednosti od 10 bodova.

U čemu se to Partizan u međuvremenu popravio?

– Igramo brže, bolje kombinujemo i stvaramo više šansi. Ali, i dalje smo igrom daleko od nivoa na kojem su ekipe iz grupne faze Lige šampiona.

Tri puta ste izgubili od neiskusnog kolege Prosinečkog. Kolika je vaša lična odgovornost za neuspehe protiv Zvezde?

– Iako nisam taj koji igra, pa ne mogu da dam ili sprečim gol, moja odgovornost i krivica su uvek najveći. Kolega Prosinečki jeste neiskusan, ali ne bi ga trebalo potcenjivati. Ipak je sa ove tri pobede uradio veliku stvar za njegovu Zvezdu.

Osećate li da i dalje imate podršku ekipe, saradnika i uprave?

– Posle dva remija na startu drugog dela prvenstva vezali smo deset pobeda, a to ne bi bilo moguće da u svlačionici ne postoje timski duh i zajedništvo. Sa ljudima iz uprave sam u stalnom kontaktu, znam da su im teško pali ovi porazi od večitog rivala, ali osećam da su i dalje uz mene.

Nisu vam potrebne vaše pare već samo odgovor na pitanje da li ste opravdali pare uložene u vas?

– Nisam ovde došao zbog para, koje su inače najmanje u poslednjih deset godina moje karijere. Žena me često pita šta tražim ovde s tim novcem. Bila je inače vrlo uznemirena zbog sinoćnjeg poraza. Bolje da ne znate šta mi je rekla o rezultatu. Preneću vam samo njenu primedbu da bi trebalo popraviti stolice u loži stadiona – vickasto je zaključio, i juče dobro raspoloženi iskusni Grant, čiji je dolazak ovde propraćen salvama podsmeha i sumnjičenja u Engleskoj i njegovoj rodnoj zemlji.

Stojković: Ponovljene slučajnosti

– Slučajnosti se ponavljaju. Znam da zvuči kontradiktorno, jer se samo rezultati pišu i pamte, ali ostajem pri tvrdnji da je Partizan bolji od Zvezde. Opet smo igrali kvalitetniji fudbal, dok su oni samo brojali naše neiskorišćene zicere i čekali našu grešku za šut. Ok, to je njihovo pravo, ali i Partizanovo je pravo da se diči petom uzastopnom titulom. Tabela sve objašnjava.

Provokacije kao bumerang

Po ugledu na tradicionalan folklor iz crveno-belog komšiluka, u Partizanu su provokacijama pre meča pokušali da ismeju i poremete večitog rivala, ali su im se puštanje narodnjačkog hita sa razglasa, simboličnog naziva “ja imam tugu, pet godina dugu”, semaforska slika jamba, crno-bele zastave i baloni na terenu, na kraju vratili kao bumerang. Kao svojevremeno Crvenoj zvezdi, kada je pesmom o janičarima htela da izazove ispad Stojkovića, njenog bivšeg golmana u redovima Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari