Predstojeće, 48. Ljubičevske konjičke igre, čije se finalne manifestacije kao i prethodnih godina, održavaju prvog vikenda septemba biće bogatije nego sve dodržane do sada. Pripreme su uveliko u toku. Igre će trajati više od nedelju dana, sa pratećim programima, a početak je 27.avgusta, kada će ulicama grada proći velika karnevalska povorka.

Direktor Turističke organizacije Požarevac, Dejan Savić zadovoljan je dosadašnjim tokom priprema, te ističe da se čini sve kako bi organizaciono i programski manifestacija prevazišla prethodne. – Bliže nam se 48. Ljubičevske konjičke igre, tako da ovih dana ulažemo dosta napora da ove igre budu bolje od prethodnih. Za dve godine očekuju nas pedesete jubilarne „igre“ i polako se „zagrevamo“ za njih. Mi smo program ovogodišnjih LjKI već definisali početkom jula, tako da je već sve poznato, osim sitnih tehničkih detalja. Organizacionim odborom predsedava gradonačelnik, kao što je to bilo i do sada, a aktivno radi i širi operativni tim koji se svakodnevno sastaje i rešava tekuće probleme.

Pored Požarevca, i Kostolac će se priključiti pratećim manifestacijama LjKI – 26. jula u poslepodnevnim satima u Kostolcu će biti održan dečiji karneval. Što se požarevačkog karnevala tiče, očekuje se veliki broj učesnika i gostiju iz inostranstva. U nedelju, 28. avgusta je na gradskom trgu, gde će se odvijati i ostali programi, tradicionalni koncert Baletskog studija „Amadeus“, a pre toga će „mali karnevalisti“ iz Kostolca prošetati kroz Požarevac. U ponedeljak, 29. avgusta je na programu emisija RTS-a koja će uživo biti emitovana iz Požarevca, a prenosiće se koncert više izvođača, među kojima će biti zvezde estrade. U utorak, 30.avgusta je defile folklora Braničevskog okruga, u sredu je koncert Sanje Ilića i Balkanike, dok će u četvrtak na sceni biti Bajaga sa svojim bendom. U petak, 2. septembra je svečano otvaranje i koncert Zvezda Granda. Očekuje se da igre otvori neko od državnih zvaničnika, kao i ranijih godina, a za sada još nije poznato ko će to biti.

Sportski dani Ljubičevskih igara su tradicionalno prvog vikenda septembra. Savić ističe da je ove godine organizacija tekla lakše, zbog pređašnjih iskustava. Što se tiče budžeta LjKI, on je na nivou prethodnih godina, te da se vodilo računa i o uštedama, ali ne na uštrb kvaliteta ponuđenih programa. – Cilj nam je da podignemo nivo sponzorstava i donacija, ali i komercijalnih usluga. Trudimo se da nemamo posebne rashode koji bi bili na teret građana Požarevca. Ukupni troškovi se kreću od 18 do 20 miliona dinara, s tim što se dobar deo ove sume pokriva iz sponzorstava, prošle godine je taj deo bio skoro 50 odsto, a ove godine, nadamo se, možda i više. Među najvećim sponzorima su Termoelektrane i kopovi Kostolac, Dunav osiguranje, nekoliko banaka i drugi… Uputili smo zahteve i drugim velikim sponzorima, kao što je Apatinska pivara koja je prošle godine bila sponzor, potom Telekomu, Pošti…, kaže Savić. Naravno, Turistička organizacija ponudiće spektar suvenira, očekuju se i prihodi od iznajmljivanja prostora za uličnu prodaju, a za to će biti objavljen javni poziv zainteresovanima, tu je i naplata parking mesta, čime će „Igre“ dobiti još jedan komercijalni aspekt.

Javna preduzeća Požarevca uključila su se aktivno u pripremu lepšeg lica grada za LjKI, tako da će biti uređene zelene površine, ulice i prilazi gradu.

U vreme trajanja LJKI posebne programe za posetioce pripremaju Narodni muzej, Galerija „Milene Pavlović Barili“, Etno park i Centar za kulturu. Iz Beograda će turiste do Požarevca u nedelju 4. septembra dovesti poznati voz „Romantik“ i na stanici ostati sve do završetka LJKI. Očekuje se da manifestacijama u okviru 48. LJKI prisustvuje više od 100.000 gostiju.

Boemsko veče

Turistička organizacija Požarevca u okviru Ljubičevskih konjičkih igara nastoji da organizuje Boemsko veče. Susret boema bi bio u ulici „Draže Markovića“, koju mnogi nazivaju „Požarevačka skadarlija“.

LJKI koštaju kao i prošle godine

Za organizaciju 48. Ljubičevskih konjičkih igara potrošiće se oko dvadeset miliona dinara. Prema rečima direktora Turističke organizacije Požarevac, Dejana Savića igre će koštati kao što su koštale prošlogodišnje.

– Oko dvadeset miliona dinara potrošiće se u organizaciju igara. Nominalno to je isti iznos koji je bio i za prošlogodišnje igre, ali je on realno manji za onoliko kolika je inflacija – naglasio je direktor Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari