Spektakularne 48. Ljubičevske konjičke igre, čije prateće priredbe traju već nedelju dana, ulaze u finalna događanja ove sve bogatije turističko sportske manifestacije. Svečani defile brojnih učesnika parade proći će glavnim ulicama grada i centralnim trgom u petak, 2. septembra predveče a Igre će ove godine svečano otvoriti Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.


– Ljubičevske konjičke igre već uveliko traju i do sada su izazvale veliku pažnju publike i širokog auditorijuma gledalaca televizije u Srbiji pa i širom sveta pošto su pojedini programi prenošeni i preko satelita, kaže gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević koji je i predsednik Organizacionog odbora, izražavajući svoje zadovoljstvo dosadašnjim pripremama i ukupnom organizacijom. „Ove godine, pored svog osnovnog karktera, Ljubičevske konjičke igre imaju i jednu humanu dimenziju pošto smo se opredelili da se, pored već izdvojenih sredstava iz budžeta, odreknemo dela prihoda od ulaznica za finalna nadmetanja na Hipodromu u nedelju a sredstva će biti usmerena za pomoć građanima Kraljeva koji su postradali u nedavnom zemljotresu. Oni su, na čelu sa gradonačelnikom, Ljubišom Simovićem koji će biti naš gost, pokazali da je njihovo mesto grad vitez a upravo ta odlika krasi i tradiciju naših Igara“, navodi požarevački gradonačelnik.

Pored brojnih posetilaca, podršku našim Igrama na licu mesta daće i dvadesetak gradonačelnika ili predsednika opština širom Srbije što je dokaz da ova manifestacija po značaju prevazilazi okvire grada Požarevca i Braničevskog okruga, rekao je Milosavljević. Na tradicionalnim Ljubičevskim konjičkim igrama, koje se od 1964. godine održavaju svakog prvog vikenda u septembru, takmičari će se trkati u kasačkim i galopskim disciplinama, preskakanju prepona, daljinskom jahanju, kao i u Ljubičevskom višeboju koji je po originalnosti i dinamičnosti nadmetanje na odabranim konjima u pet tradicionalnih disciplina. Na ovim, 48. Ljubičevskim konjičkim igrama očekuje se oko 500 takmičara iz zemlje i takmičara iz Bugarske i BiH. Oni će se nadmetati za ukupan nagradni fond od 8,5 miliona dinara, rekli su organizatori na konferenciji za novinare. Visine nagrada kreću se od 200.000 dinara po određenoj trci, do 800.000 za najznačajniju trku Braničevo.

Nastavak na strani III

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari