Predsednik Skupštine grada Požarevca Miomir Ilić, kao član Organizacionog odbora Igara je, pored ostalog, najavio potpisivanje „bratskog sporazuma“ konjičkih društava iz Požarevca i Subotice.

„Uoči finalnih takmičenja i višeboja, u nedelju, u svečanim salonima Gradskog zdanja biće potpisan sporazum između ovih dvaju konjičkih društava koji imaju najdužu tradiciju a ujedno su i dva najveća udruženja u ovoj oblasti na teritoriji Republike Srbije. Suština ovog bratskog sporazuma jeste čvršće povezivanje ovih društava što se, pre svega, odnosi na selekciju konja, njihovom odgajanju, pripremama za takmičenja i zajedničkom učešću na konjičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu“, rekao je Ilić na konferenciji za novinare.

Stalno podizati kvalitet Igara

Svoje zadovoljstvo organizacijom ovih Igara izrazio je i Dejan Savić, direktor Turističke organizacije Požarevac insistirajući na sagledavanju perspektiva ove manifestacije. „Što se tiče programskog sadržaja ovih Igara, to je plod jedne organizacije koju smo preuzeli pre više od dve godine pa su nam ovo treće LJKI pri čemu je tim stekao veoma značajna iskustva. Procenjujem da imamo potencijale i kapacitete da nadalje bitno podižemo kvalitet Igara a ubeđen sam da ćemo to i činiti. Ono što je nužno reći jeste da apelujemo na svest naših građana i ljudi koji prepoznaju Igre kao kvalitetan manifestacioni brend u turizmu naše zemlje. Moramo otvoreno reći da kvalitet programa gotovo isključivo zavisi od toga koliko smo spremni da investiramo u Ljubičevske konjičke igre. Suštinski je važno da kvalitet programa podižemo tako da to bude potencijalni „magnet“ koji će privući nove posetioce sa šireg prostora a, samim tim, i sponzore, donatore i više subjekata zainteresovanih za samu manifestaciju ali i sve ono što okružuje grad Požarevac u smislu unapređenja ukupne turističk ponude ovoga kraja“, naglasio je Savić.

-Do jubilarnih, 50. Ljubičevskih konjičkih igara, za dve godine, neophodno je da unapređujemo i sam sistem organizacije ove priredbe što zahteva nova ulaganja ali predstavlja jedini put da ostvarimo konkurentnost u odnosu na druge manifestacije širom Srbije kojih već ima preko hiljadu. To podrazumeva i maksimalnu eksploataciju jedinstvenosti Ljubičevskog višeboja i sadržaja na samom Hipodromu po čemu smo specifični ne samo u našoj zemlji nego i na Balkanu pa i širem prostoru što je neponovljivo pa nam pruža mogućnost uspostavljanja maksimalne atraktivnosti Igara, rekao je Savić.

Najkvalitetnija grla na izvanrednim stazama

Predsednik Konjičkog kluba „Knez Mihajlo“, najvećeg u Srbiji, Saša Filipović, naveo je izvanrednu pripremljenost galopske i kasačke staze kao i činjenicu da će na ovogodišnjim Ljubičevskim konjičkim igrama nastupiti najkvalitetnija grla iz Srbije kao i gosti iz inostranstva.

On je najavio sportska događanja i utakmice koje će se održavati predstojećeg vikenda na požarevačkom Hipodromu i oko njega. – Požarevački Hipodrom je jedan od retkih gde se sve manifestacije vezane za konjički sport održavaju u ova dva dana, rekao je Filipović. I ove godine imamo takmičenje u daljinskom jahanju na 40 kilometara, takozvani „endjurans“, a ove godine je prijavljeno 10 grla. Isti broj grla nastupiće na takmičenju u preskakanju prepona koje se održava u oba takmičarska dana.

U subotu, prvog dana nadmetanja, imamo četiri kasačke i dve galopske trke a u nedelju četiri galopske i dve kasačke utakmice.

Naravno, kruna svih događanja na Ljubičevskim konjičkim igrama je Ljubičevski višeboj. Polufinale je u subotu kada će nastupiti 12 višebojaca, a osam najuspešnijih od njih nastupiće u nedelju u nadmetanju za laskavu titulu Viteza Ljubičeva.

Pored kvalitetnih nagrada, koje su obezbedili Grad Požarevac i sponzori, veoma je bitan kvalitet samih staza. On je, zaista, izvanredan što je rezultiralo činjenicom da imamo veliki broj prijavljenih takmičara a na požarevačkom Hipodromu će se naći najkvalitetniji galoperi i kasači iz ergela i štala privatnih odgajivača iz cele Srbije. Od gostiju će biti prisutni takmičari iz Bugarske i Bosne i Hercegovine dok je dolazak ekipe iz Mađarske još neizvetan. Tako će i ove Ljubičevske konjičke igre imati epitet međunarodne manifestacije. Moram da kažem da smo bili na „slatkim mukama“ pošto se prijavilo više takmičara nego što je propusna moć naše manifestacije što, po sebi, svedoči o izuzetnoj zainteresovanosti svih konjara za nastupe na Ljubičevskim konjičkim igrama, rekao je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari