Na početku 47.Ljubičevskih konjičkih igara u centru Požarevca, prošlog petka uveče, pred nekoliko hiljada razdraganih posetilaca, priređen je svečani defile učesnika a Igare je zvanično otvorio Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije, koji je tom prilikom rekao: – Velika mi je čast što ste mi ukazali poverenje da danas otvorim Ljubičevske konjičke igre i siguran sam da prvu nedelju septembra deca u Požarevcu više očekuju zbog toga, nego zbog početka školske godine.

Mislim da je za ovih 47 godina, koliko postoje ove Igre, to postao pravi, veliki brend ne samo Požarevca i ovoga kraja, već i cele Srbije. Viteštvo je pomalo zaboravljena kategorija u čitavom svetu. I samo ime Ljubičeva ukazuje na vreme Miloša Obrenovića, koji je i tada imao slične dileme, koje Srbija danas ima. Ako se ovde na vašim igrama odigrava takmičenje u konjičkom višeboju, sigurno je da Srbija danas odigrava jedan politički višeboj kao što je to bilo i u vreme knjaza Miloša Obrenovića. Kako naći balans i kako voditi borbu istovremeno za zaštitu nacionalnih interesa i za odbranu Srbije, ali i za saradnju i dobre odnose sa velikim silama i za put ka evropskim integracijama. Pošto se nalazimo u „Ulici lepih želja“ ja bih poželeo svima nama da sačuvamo i razvijamo Srbiju, jer partija u Srbiji ima mnogo, ali je Srbija samo jedna. Učesnicima Ljubičevskih konjičkih igara želim puno dobrih rezultata i ovim svečano proglašavam otvorenim 47.LJKI“.

Na samom početku ceremonije, državnu Himnu „Bože pravde“ otpevala je operska diva u usponu, koloraturni sopran, Gabrijela Ubavić, u pratnji hora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, pod umetničkim rukovodstvom profesorke Snežane Milovanović. Manifestaciji su, pored Ivice Dačića, prisustvovali : Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca, Miomir Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca, Vukica Vasić, zamenik gradonačelnika Požarevca, Milić Jovanović i Violeta Tomić, zamenici predsednika Skupštine grada Požarevca, Goran Petrović, načelnik Braničevskog upravnog okruga, narodni poslanici Žarko Pivac, Stevica Spajić, Miletić Mihajlović, Vladimir Ilić i Dragi Damnjanović, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, crkve, i opština Braničevskog okruga a na tribini je bio i Počasni vitez LJKI, proslavljeni plivač, Milorad Čavić.

Povodom ovogodišnjih Igara prisutnima se obratio gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević, predsednik Organizacionog odbora: – Četrdeset sedam godina ovaj grad čeka prvi vikend u septembru, da bi imao Ljubičevske konjičke igre i svi zajedno želimo da nam uvek, iz godine u godinu budu sve bolje i lepše. Pokazali smo upornim radom da smo za ove dve godine digli nivo Ljubičevskih konjičkih igara i da u zajedništvu u sedam, osam dana manifestacije proslavljamo ovu svetkovinu. Svetkovinu – kažem namerno, zato što je ovaj grad od jedne turske kasabe napravio Miloš Obrenović, rekavši trgovcima iz Okruga: „Dođite u Požarevac, ova kasaba treba da postane grad“. Oni su to učinili i Požarevac je od turske kasabe, preko varoši, postao grad. U sećanje na knjaza Miloša, koji je dao jedan veliki doprinos razvoju privrede grada Požarevca, u znak sećanja što je legatom, Ljubičevo ostavio kao poklon gradu Požarevcu, osnivači su u zahvalnost tom čoveku i uopšte kulturi i tradiciji Srbije smislili da je potrebno da Požarevac ima Ljubičevske konjičke igre, a dokazalo se da 47 godina mi uspevamo da tu tradiciju sačuvamo, unapredimo i imamo ovakvu manifestaciju koja je postala brend Srbije. U to ime želim da nastavimo ovako i dalje, da napredujemo i da grad Požarevac bude bolji“.

Po tradiciji, defile učesnika ovogodišnjih LJKI započeo pošto je komandant parade, Rade Milovanović, od predsednika Organizacionog odbora Igara dobio dozvolu. Vitez „Ljubičevskog višeboja“ sa prošlogodišnjih Igara Boban Janićijević, predao je sablju, viteško znamenje u ruke predsedniku Organizacionog odbora ovogodišnjih LJKI, rekavši da je u dane Igara čuva i preda pobedniku ovogodišnjeg Višeboja. Na hiljade posetilaca burnim aplauzima pozdravilo je višebojce, konjičku patrolu MUP-a Srbije, učesnike takmičenja izdržljivosti u daljinskom jahanju „Đeneral Ilija Gojković“ iz Požarevca, Beograda, Subotice, Pančeva, Vršca, Niša, Bosne i Hercegovine, „voltižere“, najmlađe članove KD „Knez Mihailo“, koje je predvodio trener Rade Miljković. Najveće oduševljenje izazvao je prolazak pored svečane pozornice fijakera u kome se nalazio Počasni vitez, Milorad Čavić.

Veče pred početak takmičarskog spektakla zaokruženo je koncertom Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, revijalnim programom Plesnog studija „Bolero“, nastupom estradnih umetnika Milana Topalovića – Topalka i Rade Manojlović i tradicionalnim, veličanstvenim vatrometom.

Ponos Počasnog Viteza

Na požarevačkom Hipodromu smo zatekli Počasnog Viteza LJKI, Milorada Čavića, koji je za „Braničevo Danas“ rekao: – Prvi put u životu sam uopšte na nekom hipodromu i drago mi je što sam to doživeo upravo ovde a gledajući ove neustrašive, izvanredno pripremljene i vešte višebojce još sam ponosniji na čast koju mi je ukazao Grad Požarevac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari