Čak i najbolje poznavaoce prilika u novopazarskoj atletici prijatno je iznenadila vest da je na 45. Belom krosu u Beogradu 14- godišnja Ilda Dautović u seniorskoj trci osvojila četvrto mesto. Konkurencija međunarodna, trka visokog kvaliteta, a malenoj devojčica medenog osmeha nedostajalo je samo par koraka da bi dostigla bronzanu Rumunku Vojkulesku. Ispred nje osim Rumunke, još i Ukrajinka Petrova i njen idol Amela Terzić.

Zaostala je za pobednicom Terzićevom samo 29 sekundi. Imajući u vidu njene godine, težinu terena prekrivenog debelim snežnim pokrivačem i dužinu staze ( tri kilomentra), taj rezultat govori o kakvom novom pazarskom atletskom biseru se radi. Prošle subote usledio je novi podvig malene devojčice i to u trci seniorki na Krosu Srema u Inđiji. Bila je druga, ispred nje samo Amela Terzić.

Na ovaj veliki uspeh gleda kao da je to najnormalnija stvar. U stvari, utisak je da je osvojila i medalju u tom društvu za nju to ne bi bilo nešto što zavređuje čuđenje. „Trčanje po snegu je nešto najnormalnije. U zimskim mesecima u takvim, ili još i težim uslovima, trenirali smo svaki dan. Nikad ne volim kad sam četvrta, ali u ovakvoj konkurenciji to mi izgleda kao da sam bila prva“, kaže buduća atletska šampionka iz Novog Pazara. Trener Rifat Zilkić nerado, i pored toga što zna da njegovi mladi učenici nisu bez šansi za visok plasman ni u najjačoj konkurenciji, dozvoljava da se nadmeću sa znatno starijim takmičarima. U slučaju Dautovićeve napravio je izuzetak i naravno nije pogrešio. U ostatku sezone Ilda će, ako takva bude procena, imati najviše još jednu trku ovakve jačine. Ovo je poslednja godina u kojoj će Dautovićeva zvanično biti pionirka. To je kategorija u kojoj je dominantna tako da je sasvim razumno što za ovu sezonu daje prednost trkama juniorki. Jasno, toliko je atletski sazrela da ne postoje nikakve prepreke, za razliku od seniorskih trka, da u ovoj godini nastupa u konkurenciji juniorki. Kada se radi o nadmetanjima u našoj zemlji i za tu starosnu kategoriju pobednička postolja retko u kojoj trci mogu da joj izmaknu. Zato i ne čudi što su ona i njen trener za ovu godinu sve podredili međunarodnoj sceni. Na Balkanskom prvenstvu Dautovićeva će se naći u širem krugu kandidata za pobednički podijum na 1500 i 3000 metara. Prošle godine štopericu je na 1500 metara zaustavila na fantastična 4 : 35, 30. Popravila je i svoja najbolja vremena na 800 i 3000 metara. Njen lični rekord na 800m iznosi 2 : 18, 30, a na 3000m 10 : 05, 00. U slučaju da je mimoiđu povrede ovi rezultati, ako je suditi po početku sezone, biće debelo nadmašeni.

Nekoliko godina ozbiljno se priprema za sva takmičenja ne propuštajući nijedan trening. Upornost i talenat nisu ostali neprimećeni ni od strane Atletskog saveza Srbije u čijem programu se među perspektivnim sportistima nalazi i njeno ime. Zvanično još uvek pionirka, a standardni član juniorske reprezentacije Srbije, ova devojčica redovno se nasmeši kada joj se spomene Amela Terzić: Ona je divna, svi bi želeli da budemo kao Amela. To nije lako, ali vredi pokušati“, pomalo će stidljivo Ilda.

Olimpijski dani mladih

Sve što Ilda Dautović postigne u ovoj godini predstavljaće debeo zalog za sledeću, najvažniju u njenom dosadašnjem atletskom životu. U 2013. čekaju je Olimpijski dani mladih (EYOF ) za koje ona već sada sa rezultatom 4 : 35, 30 na 1.500 metara ima obezbeđenu normu. Svi su izgledi da će se jedna lepa pazarska atletska priča nastaviti, a mogla bi da se naslovi sa – Posle Azre Amela, posle Amele Ilda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari