Građani Azerbejdžana danas glasaju na predsedničkim izborima na kojima je dosadašnji šef države Ilham Alijev praktično obezbedio treći petogodišnji mandat. Dok je opozicija osuđivala talas represije, juče je malo šta ukazivalo da se danas održavaju izbori.


Predizborni plakati su postavljeni isključivo na odobrenim lokacijama, a nacionalna televizija, pod kontrolom vlasti, tek tu i tamo pomene izbore. „Nema sumnji u rezultat izbora. Ilham Alijev komotno će pobediti u prvom krugu“, kaže Aleks Najs, britanski stručnjak za Kavkaz Opozicija optužuje vlast za represiju, hapšenja i usvajanje zakona kako bi se onemogućilo kritikovanje vlasti čak i na internetu. Obično podeljena, azerbejdžanska opozicija koja je bojkotovala izbore 2008, ovog puta se dogovorila da podrži zajedničkog kandidata.

Scenarista Rustam Ibragimbekov, poznat po filmu „Varljivo sunce“ Nikite Mihalkova, bio je predložen za kandidata ali ga je izborna komisija odbila zbog dvojnog državljanstva, ruskog i azerbejdžanskog. Opozicija je potom predložila istoričara i bivšeg poslanika Džamila Hasanlija.

Hasanli (61), koji je okupio na hiljade pristalica na mitinzima, optužio je Alijeva da je dozvolio procvat korupcije i ocenio da samo krađom može da pobedi na izborima. Azerbejdžanski režim uspevao je do sada da održi ravnotežu između zapadnih klijenata i velikog suseda, Rusije. Stručnjaci, međutim, smatraju da će smanjenjem prihoda od nafte i novim poljima gasa koja tek treba istražiti, Alijevu biti teže da drži pod kontrolom nezadovoljstvo zbog korupcije i nejednakosti.

Favorit nije ni vodio kampanju

Ilham Alijev (51), koji je 2003. godine nasledio svog oca Hajdara Alijeva, 2008. izabran je sa 89 odsto glasova na izborima koje su posmatrači odbili da priznaju kao slobodne i poštene. Ankete pokazuju da će Alijev i ovog puta dobiti više od 80 odsto glasova. Alijev praktično nije vodio predizbornu kampanju, odbijao je da učestvuje u televizijskim debatama i da drži mitinge. Pristalice Alijeva navode da privredni rezultati govore o njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari