ODBLOKIRAN FILOZOFSKI FAKULTET U NOVOM SADUfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Predsednik vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) Miroslav Ilić ocenio je kao „skandaloznu“ odluku da se  predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak i član izborne komisije za izbore za to studentsko telo Aleksandar Gajić, protiv kojih su podnete disciplinske prijave zbog fizičkog nasilja nad studentima, zaposle u skupštini Vojvodine.

 

„Smatramo da je skandalozna informacija da su Macak i Gajić, poznati po nasilju prema studentima na Filozofskom fakultetu, dobili posao u skupštini Vojvodine“, naveo je u saopštenju Ilić, inače poslanik u skupštini Vojvodine.

Naveo je da „to na najbolji način oslikava kako Srpska napredna stranka (SNS) nagrađuje svoje udarne pesnice“ i omogućava im, kako je kazao, „da nastave da maltretiraju građane koji se bore za slobodu“.

Precizirao je da je Gajić član SNS i da je zaposlen na mesto savetnika predsednika skupštine Vojvodine Balinta Juhasa rešenjem Odbora za administrativna i mandatna pitanja.

„Sigurno će gospodin Juhas primiti dobre savete od gospodina Gajića kako da se obračuna sa opozicijom“, ocenio je Ilić.

Dodao je da se zapošljavanjem Gajića i Macak „ponižavaju“ svi građani Vojvodine.

To, kako je naveo, „ukazuje i na očiglednu vezu između Novosadskog univerziteta i njegovog „pokornog“ rukovodstva prema SNS-u i Savezu vojvođanskih Mađara, čiji je Juhas funkcioner“.

„Time se gaze dostojanstvo i autonomija Novosadskog univerziteta. Sva događanja na Filozofskom fakultetu nisu slučajnost a mala grupa studenata čuva elementarnu čast“, rekao je Ilić.

Studenti iz organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) podneli su disciplinske prijave protiv Macak i Gajića zbog fizičkog nasilja.

Macak je 21. maja ošamarila u zgradi Filozofskog fakulteta aktivistkinju STAV-a Milu Pajić, dok je Gajić takođe fizički nasrtao na kolege.

Studenti iz STAV-a do sada su dva puta blokirali izbore za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu, poslednji put tog 21. maja, jer traže promenu Pravilnika i mogućnost da se kandiduju i druge liste, a ne samo lista Saveza studenata.

Moto STAV-a je „Jedna lista nije izbor“.

Potom je Studentski parlament u dva navrata pokušao da organizuje izbore u zgradi Rektorata Novosadskog univerziteta, iako je pravilnicima predviđeno da se izbori mogu održati samo u zgradi fakulteta, ali su studenti iz STAV-a oba puta blokirali Rektorat.

Oni se nalaze u zgradi Rektorata od nedelje uveče, gde i spavaju a zahtevaju izmene pravilnika o izborima i razgovore sa nadležnima sa fakulteta i univerziteta.

Macak je bila i prva na listi Ruske stranke na lokalnim izborima u Novom Sadu, ali ta lista nije prešla izborni cenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari