Ilon Mask je zadao težak udarac Ukrajincima 1Ilon Mask Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Direktorka kompanije SpaceX saopštila je da je američka kompanija blokirala korišćenje svog sistema Starlink za kontrolu ukrajinskih dronova. Gvin Šotvel je rekla da ukrajinska vojska više neće moći da koristi Starlinkov satelitski internet za korišćenje dronova u vojnim operacijama.

Starlink bi trebalo da se koristi samo u humanitarne svrhe, rekao je Šotvel, kao što je obezbeđivanje internet konekcije bankama, bolnicama i civilima. „Starlink ne može da se koristi kao oružje, nikada za to nije bio namenjen“, rekla je direktorka kompanije u vlasništvu milijardera Elona Maska, piše Rojters, prenosi Jutarnji.hr.

Naime, kompanija je dobila informaciju da Starlink koristi i ukrajinska vojska, između ostalog, za kontrolu dronova, jednog od glavnih i izuzetno efikasnih naoružanja u ratu u istočnoj Evropi.

„Postoje mere koje možemo da preduzmemo da ograničimo njihovu upotrebu Starlinka za dronove. Već smo preduzeli neke. Znamo da vojska koristi Starlink terminale za komunikaciju, i to je normalno. Ali ne želimo da ih koriste u napadima, “ rekao je Šotvel.

Portal Meduza, nedavno zabranjen u Rusiji, piše da je Ukrajina dobila 30.000 Starlink terminala. Ovu informaciju je sredinom januara izneo ministar digitalne transformacije Ukrajine Mihail Fedorov.

Starlinkova mreža je omogućena u Ukrajini ubrzo nakon početka ruske invazije. Korišćenje mreže delom plaća SpaceKs, a delom zapadne zemlje. Prema nekim izveštajima, ukrajinski vojni komandant Valerij Zalužni je prokomentarisao Starlink kao „izuzetno koristan“.

Vlasnik kompanije Ilon Mask je u jesen prošle godine zatražio da Pentagon plati deo troškova kako bi Ukrajina nastavila da koristi sistem. Međutim, ubrzo potom je najavio da će SpaceKs nastaviti da pruža svoje usluge u Ukrajini „iako gubi novac“. Međutim, mesec i po dana nakon tog saopštenja, cena usluge u Ukrajini je porasla, piše Meduza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari