Ljiljana i Predrag Andrić iz Kragujevca, roditelji troipogodišnje Mile koja je oktobra 1998. preminula na Pedijatijskoj klinici ovdašnjeg Kliničkog centra, uputili su juče otvoreno pismo predsednicima sudova, ministarki pravde, Srpskom lekarskom društvu i direktoru KC, kojim javnost obaveštavaju da su krivične prijave protiv troje lekara podneli još 5. oktobra 1998. godine, a da sudski postupak nije okončan ni posle jedanaest godina.

– Podneli smo krivičnu prijavu protiv dečijeg hirurga Nebojše Zlatanovića i infektologa Ljiljane Nešić i Predraga Ćanovića, zbog sumnje da su odgovorni za nesavesno lečenje koje je za posledicu imalo smrt pacijentkinje, navodi se u pismu Andrićevih. Dodaje se da je dve i po godine docnije tužilaštvo zvanično preuzelo slučaj. Tvrdeći da je, osim kod policijske i istrage sudije Darka Polojca, u svim ostalim delovima bilo opstrukcije, Andrićevi navode da je maja 2002. slučaj dodeljen sudiji Zlati Nestorović, koja je pet godina kasnije donela prvu presudu kojom je Zlatanović osuđen na osam meseci zatvora. Infektolozi dr Ljiljana Nešić i dr Predrag Ćanović oslobođeni su optužbi. Okružni sud u Kragujevcu je 1. jula prošle godine ukinuo pređašnju presudu, a prvo ročište u novom postupku protiv Zlatanovića bilo je zakazano za 24. oktpobar 2008, ali je prekinuto, pošto je okrivljenom pozlilo. Ni naredna dva ročišta, zakazana za 24. decembar prošle i 6. mart ove godine, nisu održana, jer je u oba slučaja okrivljeni dostavljao dokumentaciju o bolovanju. Ljiljana i Predrag Andrić pitaju „da li je normalno da proces zbog krivičnog dela koje je za posledicu imalo smrt deteta traje jedanest godina“.

Jedan od optuženih imao imunitet

Predsednik Opštinskog suda Žarko Stevanović takođe smatra da proces u ovom slučaju dugo traje, ali da to, prema njegovom mišljenju, nije krivica suda, već okolnosti na koje sud nije mogao da utiče. U prilog svom stavu, Stevanović navodi da je dosta vremena potrošeno prilikom veštačenje nadležnih medicinskih istanova, kao i da je jedan od troje optuženih lekara bio narodni poslanik, te se čekalo da se donese odluka o njegovom imunitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari