"Imala sam 108 kilograma, bez straha sam legla na operacioni sto": Nišlijka hirurški smanjila želudac 1Foto: UKC Niš

Jelena Mijailović (46) iz Ražnja odlučila je da sebi poboljša kvalitet života i povrati samopouzdanje, koje je gubila zbog gojaznosti, tako što je 25. marta “skratila želudac” u Univerzitetkom kliničkom centru u Nišu.

“Osećam se mnogo bolje, ne samo što sam izgubila 17 kilograma, nego su mi rezultati analiza mnogo bolji. Pre operacije mi nije bio problem samo kilaža, mada sam imala 108 kilograma, nego sam imala hormonski poremećaj, povišene vrednosti triglicerida, holesterola i šećera”, priča Jelena.

Ona kaže da se nijednog trenutka nije uplašila jer je imala poverenje u doktora Bojana Jovanovića i njegove saradnike.

“Ta operacija nije laka, težak je to zahvat, ali mi je naš doktor Boki, kako ga odmila zovemo mi pacijenti, objasnio da nemam razloga za strah. Rekao mi je da mi nikad ne bi preporučio tu metodu da nije sigurna. Bila sam na drugoj kontroli i sve je najboljem redu”, presrećna je pacijentkinja.

"Imala sam 108 kilograma, bez straha sam legla na operacioni sto": Nišlijka hirurški smanjila želudac 2
Foto: UKC Niš

Iako je prošlo tek nešto jače od mesec dana od operacije, Jelena, ne oseća više potrebu da puno jede.

  “Srećna sam što je vreme dijeta iza mene. Više puta sam pokušavala da izgubim kilograme putem različitih dijeta, mučila se gladovala, ali su se kilogrami brzo vraćali. Posle toga sam bila nesrećna i gubila sam samopouzdanje. Nije mi toliko bilo stalo do fizičkog izgleda, koliko sam brinula za svoje zdravlje”, iskrena je ona.

Jelena je samo jedan od pacijenata,  koji pate od preterane gojaznosti ili od nekog metaboličkog poremećaja, koji su ili mogu besplatno da “skrate želudac” u Centru za minimalnu-invazivnu hirurgiju u UKC u Nišu.

“Ovu metodu možemo da primenimo samo kod pacijenata čiji je indeks telesne mase preko 35, a sama intervencija, pored problema gojaznosti, može pomoći i kod drugih metaboličkih poremećaja. Osobe koje budu podvrgnute ovakvim zahvatom rešavaju odmah i insulinsku rezistenciju, eventualno postojanje dijabetesa. Osim što će smršati, pacijent će dobiti i dobar odgovor na dijabetes “, kaže direktor Centra Bojan Jovanović.

On dodaje da pacijenti pre “smanjivanja želuca” moraju da od 15 do 20 dana da budu na posebnom režimu ishrane.

"Imala sam 108 kilograma, bez straha sam legla na operacioni sto": Nišlijka hirurški smanjila želudac 3
Foto: V. Torović

“Neophodno je da smanje najmanje 10 odsto telesne mase. Još bitnije je da im se smanji volumen jetre, jer ukoliko je on veliki nemoguće je izvršiti operaciju. Operacija smanjivanja želuca u zavisnosti od načina na koji se obavlja može da traje od 45 minuta do 2 i po časa”, objašnjava Jovanović.

Pacijent posle operacije već za par dana  može da bude otpušten na kućno lečenje, gde nastavlja poseban režim ishrane.

Nova metoda, kako se navodi na sajtu UKC, odnosno laparoskopska procedura iz oblasti barijatrijske hirurgije „sleeve“ gastrektomija, odnosno skraćenje želuca kod gojaznih pacijenata, prvi put je u Centru urađena juna prošle godine, ali se od marta ove godine redovno izvodi.

Posle operacije 10 obroka na dan

Jelena Mijailović priča da je posle operacije prva tri dana pila samo čajeve i supe, a nakon toga je jela samo pasiranu hranu.

“Sada mogu da imam i po 10 obroka, ali ne smem da jedem i da pijem vodu u isto vreme. Najbolje je više nisam gladna kao ranije, jer stalno jedem, a gubim kilograme”, kaže Jelena.

Ona dodaje da je odlično i što posle je posle operacije imala samo pet malih rezova, kojih uskoro gotovo i neće biti.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari