Imam sa Kosova osuđuje grafite verske mržnje na crkvi kod Peći: Užasan vandalski čin, solidarišemo se sa Srbima 1FOTO: Eparhija raško-prizrenska

Imam sa Kosova Ljabinot Maljići oštro je danas osudio grafite sa verskim sadržajem ispisane na zidovima pravoslavne crkve u selu Naklo kod Peći i nazvao ih „užasnim vandalskim aktom“, javlja portal KoSSev.

„Izražavam duboku zabrinutost i najoštrije osuđujem grafite sa verskim sadržajem, koje su na zidovima unutar Srpske pravoslavne crkve u selu Naklo kod Peći, ispisale nepoznate osobe. Stojimo zajedno i solidarni smo sa srpskom pravoslavnom zajednicom na Kosovu, da osudimo ovaj užasan vandalski čin“, napisao je Maljići na Fejsbuku.

On je naglasio kako niko ne sme sebi dati za pravo da koristi ime jedne određene vere, da pokaže svoju ludost, uznemirujući druge vernike.

„Kosovo je naša zajednička domovina, a islam, kao religija mira i sloge, koja promoviše međureligijski suživot, osuđuje svaki čin nasilja i nepoštovanja ljudskog i verskog integriteta. Moramo se zajedno suprotstaviti svim aktima rasizma i islamofobije. Niko ne sme da se usudi da sebi da za pravo da koristi ime određene vere, da prikazuje svoju ludost, uznemiravajući vernike jedne zajednice“, napisao je Maljići.

U selu Naklo kod Peći, crkva Svete Trojice, koja se obnavlja, ispisana je grafitima diskriminatornog sadržaja sa religijskim motivima.

Među grafitima su poruke, poput „Alahu Ekbar“, „Svedočim da nema drugog Boga do Alaha i svedočim da je Muhamed Božiji rab i Božiji poslanik“, „Uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu!“, „Ne želimo crkve, želimo džamije!“, „Islam je jedina prava vera!“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari