Piroćanka Milena Spasić (25) na Univerzitetu u Barseloni sprema doktorat, a nedavno je na Hemijskom fakultetu u Beogradu odbranila magistarski rad pod nazivom „Primena elisa testa za kvantifikaciju alergena sličnih taumatinu u biljnim ekstraktima“. Ona je posle završene pirotske gimnazije upisala studije biohemije na Hemijskom fakultetu u Beogradu, koje je završila za četiri godine.

Piroćanka Milena Spasić (25) na Univerzitetu u Barseloni sprema doktorat, a nedavno je na Hemijskom fakultetu u Beogradu odbranila magistarski rad pod nazivom „Primena elisa testa za kvantifikaciju alergena sličnih taumatinu u biljnim ekstraktima“. Ona je posle završene pirotske gimnazije upisala studije biohemije na Hemijskom fakultetu u Beogradu, koje je završila za četiri godine. Na istom fakultetu, na Katedri za biohemiju, upisala je poslediplomske studije. Posle dve godine i pre odbranjene magistarske teze otišla je na usavršavanje u Španiju. Veoma je zadovoljna što može da nastavi put kojim je odavno krenula.

Konkretna ponuda DRŽAVE

– Priznajem da mi nije lako što sam otišla, ali nažalost čak i oni koji bi želeli da se vrate nemaju adekvatne uslove da stečeno znanje podare svojoj zemlji. Nedostaje mi Pirot, moja porodica, Beograd, Srbija. Postoji neka nostalgija i kada sam u Španiji osećam se da nisam na svom, iako je Barselona zaista prelepa. Da bi odliv kadrova bio zaustavljen mora da bude napravljen dobar skrining program za sve studente koji su pri kraju studija, da prati njihov rad i da im nešto ponudi da ostanu. Meni posle završenog fakulteta niko nije ponudio ništa što bi me opredelilo da ostanem. Dok sam studirala imala sam stipendiju Ministarstva nauke, ali to su bila mala sredstva od kojih nije moglo da se živi. Ako Srbija želi da zadrži taj kadar ovde mora da im ponudi nešto konkretno, mesta na fakultetu ili posao – kaže Milena.

– Otišla sam na usavršavanje u Španiju, jer sam posle završene dve godine studija shvatila da je ono što sam dotad uradila plafon. Da sam ostala duže ne bih mogla da napredujem. Odlučila sam da se bavim naukom i shvatila da je bolje da idem na usavršavanje negde gde za to ima više mogućnosti – priča Milena za naš list prilikom nedavnog boravka u svom rodnom gradu.
– Kontaktirala sam profesora, njemu se svideo moj CV i moj dosadašnji rad i uspesi. Kad je sve to video rekao mi je: „Dođi. Super je“. Jedini problem je bio novac, odnosno stipendija. Uputio me je na nekoliko stipendija koje daje Vlada Španije i dobila sam stipendiju njihove vlade. Plaćena mi je školarina i dobijam i novac za život – kaže Milena.
Upoređujući studiranje i usavršavanje kod nas i u Španiji, Milena kaže da su uslovi za rad u Barseloni veoma dobri.
– Najveća razlika u odnosu na studiranje u Srbiji je što oni imaju novca. Nama ne nedostaju pamet, ideje i znanje, ali nam fali novac. U tom smislu sa Zapadom ne možemo uopšte da se uporedimo – kaže Milena.
Mlada i uspešna Piroćanka kaže da još ne razmišlja o svojoj budućnosti.
– To je još uvek velika dilema za mene. Rano je da o tome govorim. Kada sam upisala poslediplomske studije mislila sam da ću ostati u zemlji. Ispostavilo se da je bolja varijanta da odem u inostranstvo. Posle završenih doktorskih studija otvaraju mi se mnoga vrata. Ukoliko dobijem adekvatnu ponudu da budem profesor na Hemijskom fakultetu možda se i vratim u Srbiju, a možda dobijem ponude u Španiji. Videćemo – kaže Milena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari