Petnaestodnevna turneja najbolje fudbalske selekcije Srbije po Evropi donela je i dobre i loše stvari. Zavisno od kriterijuma po kojima se sudi o učinku „orlova“ u prijateljskim mečevima s Španijom, Francuskom i Švedskom. Gledano isključivo kroz rezultatsku prizmu, izabranici selektora Siniše Mihajlovića potpuno su podbacili, jer su sva tri puta izvukli deblji kraj, primili čak šest golova i dali tek jedan pogodak.

Međutim, sa stanovišta priprema za daleko važniji start kvalifikacija za prvenstvo sveta sudari sa jačima, iskusnijima i boljima idealan su test mogućnosti radikalno rekonstruisane i podmlađene ekipe, sa velikim brojem debitanata i gomilom „zelenih“ A reprezentativaca.

Istina je, naravno, negde između. Nikada nije prijatno izgubiti, još lošiji je osećaj bespomoćnosti, kao u drugom poluvremenu utakmice s „crvenom furijom“ i prvih 45 minuta duela s „trikolorima“, ali bi povremeni bljeskovi u ta tri sata i dobra igra u polju u prvoj polovini završne provere mogli biti vesnici pozitivnih promena. Tek postavljeni srpski strateg možda je previše rotirao igrače, oduzimajući im ionako kratko vreme za sinhronizaciju i jačajući strah od greške i brisanja sa spiska, ali je takođe svima dao šansu da se pokažu i dokažu u novoj formaciji sa tri štopera u zadnjoj liniji, pojačanim veznim redom i jednim klasičnim špicem u završnici.

– Video sam tačno ono što sam želeo od ove turneje. Znam da sam vam svima dosadio pričajući da mi je snimanje mojih igrača bilo bitnije od rezultata na ovim utakmicama, ali to mi je zaista bio primarni cilj. Posle dve nedelje zajedničkog rada i života slika mi je mnogo jasnija. Nadam se da će i momci uvideti dobre strane, a ne samo pamtiti poraze. Moraju da shvate da imaju kvalitet da se sa svima nose i postanu svesni svog zvanja. A, potencijal je veliki. Znaju da igraju dobar fudbal i biće sve bolji kako vreme bude prolazilo – ne brine se Mihajlović.

Ne ignoriše mladi stručnjak mane tima u formiranju, ali radije priča o pozitivnim reakcijama na njegove ideje i zahteve.

– Igrači polako ispunjavaju ono što im tražim, a to je da igramo visok presing, da probamo da tako dolazimo do lopte, da se često pasom menja strana da bi bočni igrači ostajali u situacijama dva na jedan, da odbrana bude non-stop postavljena daleko od našeg gola… Polako napredujemo. Verujem da ćemo biti pravi kada počne trka za bodove – optimista je Mihajlović, koji je snagom ličnog autoriteta i (pre)strogim pravilima kolektivnog ugovora uspeo da zavede red i disciplinu na terenu i van njega, na čemu su pali mnogi njegovi prethodnici.

Za sada.

Novo okupljanje u avgustu

Na rastanku sa stručnim štabom, igrači su dobili savete i zadatke koje bi trebalo da savladaju do sledećeg okupljanja. A, ono je zakazano za avgust, jer će ekipa 15. u Beogradu dočekati selekciju Republike Irske, na generalnoj probi za prve bitke u borbi za Mundijal 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari