Američki predsednik Barak Obama trebao bi što jasnije i što pre Amerikancima da kaže da je kriza u Ukrajini najveći izazov međunarodnom sistemu od kraja Hladnog rata, rekao je u subotu američki geostrateg i diplomata Zbignjev Brzezinski.

„Predsednik još nije dao celovitu izjavu o tome što je na kocki, zašto smo suočeni s tim problemom, zašto nam je u interesu da ga rešimo s Rusima ako je to moguće i zašto, ako pregovori propadnu, imamo obavezu pomoći Ukrajini“, piše Brzezinski u američkom časopisu Politico.

Predsednik iznad svega mora pojasniti zašto ne smemo tolerisati međunarodni poredak u kojem u zemlje upadaju razbojnici i koje se destabilizuju spolja, ističe Brzezinski. S obzirom na okolnosti i demokratske saveznike, on podupire dosadašnje Obamine mere, ali mu zamera što se nije smireno obratio američkoj javnosti u vezi s tim pitanjem. „Nije dao niti jednu izjavu o mogućoj velikoj međunarodnoj krizi. Potrebna mu je podrška Amerikanaca, ali ih mora uveriti da je to važno i da njegovo držanje zaslužuje razumevanje nacije“, istaknuo je Brzezinski, koji je bio savetnik za nacionalnu bezbednost bivšeg američkog predsjednika Džimija Kartera.

Po njegovim rečima, SAD treba da uveri Rusiju da misli ozbiljno i pregovara s Moskvom, istovremeno pomažući Ukrajincima ako budu napadnuti. „Ukrajinci će se boriti samo ako znaju da će im Zapad pomoći, osobito oružjem nužnim za uspešnu odbranu u gradovima“, kaže Brzezinski.

„Oni ne mogu pobediti Ruse na otvorenom bojnom polju s hiljadama tenkova. Mogu ih savladati samo u dugotrajnom urbanom otporu. Trošak rata tada će za Ruse dramatično porasti što će biti politički korisno“, smatra on. Dodao je da Vašington s Moskvom treba istovremeno da traži političko rešenje ukrajinske krize, pri čemu bi uzor mogla biti Finska, koja nije članica NATO-a i u dobrim je odnosima s Rusijom.

Brzezinski drži da Obama ruskom predsedniku Vladimiru Putinu treba jasno da kaže kako su SAD spremne iskoristiti svoj uticaj da nezavisna i teritorijalno celovita Ukrajina prema Rusiji vodi politiku poput one koju učinkovito sprovodi Finska: uvažavanje suseda, dobre veze i s EU-om i s Rusijom, nesudelovanje u vojnim savezima koje Moskva smatra pretnjom, dok istovremeno širi veze s Europom.

„Finski model mogao bi biti idealan primer za Ukrajinu, EU i Rusiju“, zaključuje Brzezinski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari