Albanci novinari lokalnih i regionalnih pisanih i elektronskih medija iz opština Bujanovac i Preševo koji su i osnivači Unije novinara Preševske doline kažu da je udruženje otvoreno za Srbe i Rome na ovom području, ali novinari s juga Srbije smatraju da nije problem u organizovanju, već što izraz „Preševska dolina“ kao geografski pojam ne postoji, a sve češće se upotrebljava u političke svrhe.


Smatraju da država ne sme da dozvoli registraciju udruženja, političkih stranaka ili drugih organizacija sa takvim imenom.

– Tvrdim da udruženje nema nikakve veze sa politikom. Ideja je da okupimo novinare, kako bismo razmenjivali iskustva i izborili se za bolje uslove rada. Prvu veću promociju našeg rada imaćemo u maju kada će doći novinari iz Albanije, Makedonije i Kosova, a pozvali smo i predstavnike NUNS, jer želimo da sarađujemo – navodi Valon Gaši, predsednik ove unije. Gaši objašnjava da se u Bujanovcu i Preševu izraz „Preševska dolina“ stalno koristi i da postoje partije i udruženja koja u svom nazivu imaju „Preševsku dolinu“.

– Udruženje građana funkcioniše na bazi članarine, a u planu su i projekti kojima ćemo konkurisati kod organizacija i ustanova. Vrata našeg udruženja su otvorena i za Srbe i za Albance i za Rome – tvrdi Gaši.

Od kako je u avgustu osnovano i registrovano ovo udruženje, njegovi članovi su isključivo Albanci. Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, ocenio je da ovo udruženje novinara podržava regionalno udruživanje, ali ako članstvo nije bazirano na nacionalističkim idejama, već profesionalnim i etičkim standardima.

– NUNS nije dobio zvaničan poziv za učestvovanje na skupu u Bujanovcu, o kome sam neformalno obavešten, ali i ako budemo dobili poziv, razmotrićemo o kakvom je okupljanju reč. Ukoliko se pokaže da je Unija jednonacionalističko udruženje, onda NUNS neće podržati njihov rad – rekao je novinarima Obradović.

Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a, pojašnjava da zakon dozvoljava svakome da se udružuje i organizuje i da je to legitimno, ali da „nisu idealna jednonacionalna profesionalna udruženja“. Aleksandra Jovanović, novinarka iz Preševa, kaže da bi bila članica udruženja koje bi štitilo interese novinara iz ovog kraja, ali nema informaciju da takvo udruženje postoji. Novinar Života Matić iz Bujanovca kategorično odbija da bude član organizacije koja u nazivu ima „Preševsku dolinu“.

– Nikada neću prihvatiti upotrebu izraza „Preševska dolina“, uostalom mi imamo UNS i NUNS – decidiran je Matić. Najveći broj novinara s juga Srbije su članovi NUNS i UNS, uključujući i novinare Albance i Rome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari