Ministarstvo unutrašnjih poslova će do kraja sedmice završiti istragu o odgovornosti nadležnih za postupke pre i u toku poplava u Obrenovcu, Šapcu i Krupnju, i rezultate istrage proslediti tužilaštvu, saznaje Danas u vrhu MUP-a.

Kako nam je rečeno, istražni postupci su pokrenuti prošle sedmice po nalogu tužilaštva u Beogradu, odnosno Šapcu (koji je nadležan i za Krupanj).

– Zahtevi tužilaštva odnose se na sve članove lokalnih kriznih štabova i njihovih predsednika, koji su istovremeno i predsednici opština. Sve dokaze i saznanja dostavićemo tužilaštvu, koje će odlučiti da li ima elemenata za pokretanje postupaka protiv pojedinaca – naglašavaju u MUP-u, uz konstataciju da će javnost blagovremeno biti obaveštena o svim detaljima, koji zasad ne mogu biti prezentovani zbog istrage koja je u toku.

Predsednik stranke Zeleni Srbije i narodni poslanik Ivan Karić postavio je otvoreno pitanje poslanicima u parlamentu zašto niko nije reagovao kada je postojao izveštaj RHMZ od 12. maja u 12 časova koji za 14. i 15. maj najavljuje „veoma opasne poplave“ koje mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Karić, koji je inače iz Obrenovca, kaže za Danas da nije dobio odgovor na poslaničko pitanje, ali da još čeka „jer je rok za odgovor do 30 dana“. Prema mišljenju predsednika Zelenih, svu odgovornost na sebe bi trebalo da preuzme premijer i „na taj način pokaže da su svi ostali krivci jer nisu dobro radili svoj posao, od obrenovačkog štaba do ostalih nadležnih organizacija“.

– Da su svi radili svoj posao, da su svi preuzimali deo odgovornosti u domenu koji je bio njihov posao, verovatno bismo izbegli katastrofu u Obrenovcu – smatra Karić. Naš sagovornik je skeptičan po pitanju mogućnosti povratka Obrenovčana u svoje domove od kraja sedmice.

– U nekim delovima grada je moguć život, ali u većini nije. Nema struje ni vode, kanalizacioni sistem ne funkcioniše, a deratizacija i dezinfekcija nisu još završene. Sumnjam da posao može da se obavi do petka – kaže Karić. Naš sagovornik je od početka poplava najveći deo vremena bio u Obrenovcu. Prema njegovim rečima, pripadnici MUP-a, posebno specijalne jedinice, uradile su najveći deo posla.

– Sada čišćenje preuzima vojska, sa inženjerima koji su zaduženi da osposobe kanalizacioni sistem. To je trenutno najveći problem, a potom uklanjanje smeća i dezinfekcija, za koju su zaduženi pripadnici ABHO (atomsko-biološko-hemijske odbrane) Vojske Srbije – navodi Karić.

Brigu o Obrenovcu je, inače, od juče gotovo u potpunosti preuzela vojska. Vlada Srbije je prethodno odlučila da ministar odbrane Bratislav Gašić koordinira svim aktivnostima na otklanjanju posledica poplava i pružanju pomoći građanima u Obrenovcu. Gašić je izjavio da očekuje da do petka uveče ta opština velikim delom bude spremna za povratak evakuisanog stanovništva. Više od 1.000 vojnika juče je stiglo u grad, kao i 100 vojnih vozila. Obrenovac je podeljen na sektore kojima upravljaju načelnici zaduženi za sanaciju terena, deratizaciju i dezinfekciju. Otvorene su i dve vojne bolnice, a stigle su i cisterne sa hlorom za čišćenje terena.

Šteta u Svilajncu 1,5 milijardi dinara

Svilajnac – Opština Svilajnac utvrdila je juče konačnu procenu nastale štete usled poplava u Svilajncu. Predsednik opštine Predrag Milanović rekao je da je ukupna šteta ogromna i da iznosi 1,5 milijardi dinara (oko 13 miliona evra).

Nikolić: Vanredno dok se sve ne obnovi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je juče u Svilajncu da će vanredna situacija u zemlji potrajati sve dok se ne obnovi i poslednji objekat koji je oštećen tokom nedavnih poplava. On je prilikom obilaska Svilajnca i Paraćina istakao da je, uprkos zvaničnom ukidanju vanredne situacije, Srbija „u vanrednoj situaciji sve dok se ne obnovi i poslednja kuća ili dok se ne napravi nova svakome ko je zbog poplava ostao bez doma“.

Stiže pomoć

Na račun Vlade Srbije za pomoć stanovništvu poplavljenih područja uplaćeno je oko 2,6 milijarde dinara (22,5 miliona evra), objavilo je juče Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari