Imena ulica nova a table iz doba socijalizma 1prva proleterska zrenjanin

Mnoge ulice u Zrenjaninu već godinama imaju nova imena ali su table na ćoškovima i kućama ostala sa starim nazivima. Nije lako poštarima, putnicima namernicima ali se ni Zrenjaninci ne snalaze lako

Samo pre nekoliko meseci, 16 ulica u Zrenjaninu i još 38 u selima na teritoriji grada dobile su nova imena. U pitanju su ulice koje su do tada bile bezimene.

Ko zna koliko ih je u poslednjih deset godina staro ime zamenilo novim. Svaka vlast je davala svoj doprinos promeni imena ulica u gradu.

Tako je, na primer, Štrosmajerova postala ulica Patrijarha Pavla a ulica Prve proleterske od pre desetak godina zove se ulica dr Kornela Radulovića.

Nekad Karla Marksa odavno je ulica dr Zorana Kamenkovića a ulica Maksima Gorkog – ulica Vojvode Petra Bojovića.

Problem je što su se imena ulica menjala, neke su i prvi put krštene pre nekoliko meseci, ali table sa imenom ulice nisu menjane niti postavljane nove.

Nije bolja situacija ni sa kućnim brojevima.

Na kućama vlada pravo šarenilo. Na nekim kućama broja uopšte nema, na nekima su vlasnici davali mašti na volju, pa brojeve pravili od kovanog gvožđa ili nekog drugog materijala, a na većini su ostali kućni brojevi još iz doba socijalizma.

Iako je posao postavljanja tabli sa nazivima ulica trebalo da bude završen pre pet godina, to se nije dogodilo ni do danas.

U Zrenjaninu je tada za taj posao bila zadužena Direkcija za izgradnju i uređenje grada, koja je i sama prestala da postoji.

I pre tri godine najavljeno je definitivno sređivanje adresnog registra i postavljanje novih tabli sa imenima ulica, čiji je izgled određen zakonom. Ni od tog posla nije bilo ništa.

U planu javnih nabavki, gradska uprava je u četvrtom kvartalu, planirala tender za nabavku tabli sa imenima ulica.

Postupak nabavke nije otvoren prošle godine, a da li će i kada biti raspisan javni poziv, još se ne zna. Na gradskom sajtu nije objavljen plan javnih nabavki za ovu godinu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari