Stanovnici borske opštine će 16. marta osim za narodne poslanike, glasati i za odbornike u svojoj lokalnoj Skupštini budući da je predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović za isti dan raspisao vanredne lokalne izbore u ovoj opštini.

Imenovanjem članova Izborne komisije na sednici Skupštine opštine Bor, najverovatnije poslednjoj u ovom sazivu, praktično su započele izborne aktivnosti. Odbornici lokalnog parlamenta su za predsednika Izborne komisije imenovali Suzanu Branković, a za sekretara Ljubinku Jelić. Tri člana Izborne komisije imenovana su na predlog SNS, dva na predlog SPS i po jedan na predlog URS, DSS i liste „Zajedno za Srbiju“. Proveru da li su upisani u birački spisak građani sa pravom glasom mogu da obave svakog radnog dana i subotom i nedeljom u nadležnom opštinskom odeljenju ili na internet prezentaciji Opštine Bor, izjavila je lokalnim medijima sekretar Izborne komisije opštine Bor, Ljubinka Jelić.

-Sve političke opcije biće blagovremeno obaveštene o tome kada će Izborna komisija utvrditi obrasce na osnovu kojih će se prikupljati i overavati potpisi za odbornike, a paralelno će ići i prikupljanje potpisa za narodne poslanike na republičkom nivou. Smatram da neće biti drugih problema, mi imamo ostali materijal, izborne kutije, fluorescentne kontrolne lampe, a ostale troškove na republičkom izborima snosiće budžet Republike Srbije, dok su u lokalnom budžetu obezbeđena i isplanirana sredstva za lokalne izbore, koji bi i da nisu raspisani za 16. mart, morali da budu održani najkasnije sredinom juna. – naglašava Ljubinka Jelić.

Za mesto odbornika, inače ih je 35 u SO Bor, potrebno je prikupiti najmanje trideset jedinstvenih potpisa građana, odnosno najmanje 1.050 potpisa za kompletnu odborničku listu, a 1. mart je poslednji rok da stranke koje žele da učestvuju na lokalnim izborima predaju liste sa overenim potpisima građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari