Odsecanjem pramena grive mladim grlima, svake godine poslednjeg petka u aprilu mesecu, počev od 2006. godine, u najstarijoj srpskoj ergeli „Ljubičevo“ održava se tradicionalno imenovanje ili, kako se još naziva, krštenje ždrebadi. Tako je bilo i u petak 29. aprila kada je po šesti put organizovan ovaj svečani čin, a imena su dobila dva muška i dva ženska dvogoda grla iz ergele koji će ove godine ući u takmičarsku sezonu.


„Kumovi“ ždrebadi bili su gradonačelnik Miodrag Milosavljević koji je grlo nazvao Gardoprim gold, direktor TE-KO Kostolac Dragan Jovanović koji je ždrepca krstio Mars, direktor Centra za kulturu Aleksandar Lukić koji je ždrebici dao ime Cintia i Snežana Milošević direktorka agencije za obrazovne usluge „Codex“ koja je svoje žensko grlo nazvala Leonida. Gradonačelnik je rekao da je grlo krstio po imenu herbicida kako bi konju obezbedio sponzora za takmičarsku sezonu.

– Smatram da bi trebalo ostvariti profit kroz ovaj posao i ako je Syngenta dala saglasnost, smatram da će to biti vrlo dobro za ovo grlo-

Direktor TE-KO Kostolac Dragan Jovanović inspiraciju za ime svom „kumčetu“ našao je u rimskoj mitologiji.

– Malo je poznato da je Mars kao mitološki bog rata istovremeno slovio i kao bog proleća. Ta simbolika može i ovde da se upotrebi. Na početku smo proleća, a Mars je svojim podanicima davao energiju za pobede. Ovim grlima će, svakako trebati energije za pobeđivanje.

Aleksandar Lukić iz Centra za kulturu ždrebicu je krstio po ličnosti iz Starog Rima.

– U pesničkoj tradiciji tog doba Propercije (Sextus Propertius) je od Cintije koju znamo i kao Hostia načinio jednu važnu ličnost. Radi se o ženi koja je nesebično volela umetnost i bila nesebično hrabra za to doba i koja je bila srdita. Ona je u Rimu, na izvestan način, žarila i palila.

Snežana Milošević direktorka „Codex“ smatra da je izabrala pobedničko ime za ždrebicu.

– Uvek mi je na pameti da će moja Leonida biti pobednik. Setim se Ive, vaše koleginice koja bodri konje. Napred Leonida! To mi je u trenutku palo na pamet. Verujem da će biti pravi pobednik.

Direktor JP „Ljubičevo“ Vladan Janković rekao je da će se manifestacija krštenja ždrebadi koja je jedinstvena u Srbiji nastaviti i narednih godina.

– Iako je u Ergeli materijalna situacija izuzetno teška zbog nasleđenih dugovanja, sada je stanje u njoj mnogo bolje nego pre tri godine, ali da su dugovi ergele i dalje milionski, a račun ergele je u blokadi. Ipak, to neće ugroziti ovu manifestaciju jedinstvenu u Srbiji i mogu da kažem da će narednih godina ona moći samo da napreduje u organizicionom i svakom drugom smislu – istakao je direktor Janković.

Potkovice za kumove

Ergela Ljubičevo kumove koji su krstili ždrebad darivala je sa stilizivanim potkovicama. Inače, te potkovice su simbil i zaštitni znak najstarije ergele u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari