Imeri: Uprkos aplauzima Kurtiju na Bledu od septembra će ponovo da traže formiranje ZSO 1Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Sever Portal KoSSev

Analitičar Visar Imeri, rekao je da će uprkos aplauzima premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, nakon njegovog govora na panelu lidera na Bledskom strateškom forumu, već od sledeće nedelje (u septembru), od Kosova biti zatraženo da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom.

 

To je rekao za RTV Dukađini (Dukagjini), gde je istakao da to što je dobio aplauz na Bledu, ne popravlja položaj Kosova.

Prema njegovim rečima, Kosovo je u istoj poziciji u pogledu dijaloga sa Srbijom i što se tiče sporazuma sa Briselom.

„Ponašanje EU i zapadnih zemalja prema Kosovu, bilo da je nepravedno ili da nam se ne sviđa, je činjenica. Kada ste u vladi, to shvatate kao činjenicu i pronalazite način na koji se bavite ovim pitanjem… To što dobijete neki aplauz na Bledu, ne popravlja položaj Kosova, ne lažite sebe, Kosovo je u istoj poziciji što se tiče dijaloga sa Srbijom i sporazuma sa Briselom. I u septembru će od nas tražiti Zajednicu opština sa srpskom većinom, uprkos aplauzu premijeru Kurtiju. Moramo biti svesni ovoga, da se ništa nije promenilo u tom pravcu“, rekao je Imeri.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je da je za normalizaciju odnosa sa Srbijom i da je to moguće, ali je njegova srpska koleginica, Ana Brnabić, rekla da je prioritet Beograda formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom.

„Želim da normalizujem odnose i to bih odmah uradio da mi je, na primer, sused Češka. Međutim, normalizacija sa Srbijom je mnogo teža. Moguće je doći do nje. Potrebno je da primenimo sporazum oko kojeg smo se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ja dogovorili u Briselu, ali normalizacija u psihologiji znači odsustvo konfuzije oko realnosti i fantazije i to je nešto u čemu ja, nažalost, ne mogu pomoći“, rekao je Kurti tokom panela lidera na Bledskom strateškom forumu.

Kurti se osvrnuo na Sporazum o normalizaciji koji su Kosovo i Srbija postigli u Briselu u februaru. Mesec dana kasnije, strane su se u Ohridu dogovorile o aneksu njegove implementacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari