Gradska galerija Narodnog muzeja u Požarevcu je domaćin izložbe beogradske slikarke Marijane Oro. Ova mlada umetnica, koja je na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, profesionalno se bavi slikarstvom već desetak godina.

Pored autorke, o njenom stvaralaštvu govorila je istoričarka umetnosti Violeta Tomić, kustos požarevačkog Muzeja. Ona je navela da Marijana Oro, tragajući za smislom kroz svoje crteže i slike u ogledalu, predstavlja odraz nas samih a ovom izložbom autorka je ostvarila koncepcijski uspešno zaokruženu celinu. Umetnica sliku gradi linijom kojom nagoveštava formu zračeći svežinom filigranski izvedenog rukopisa. Oslobodivši kretanje linije beskrajnim varijacijama nizova u uzbudljivom ritmu zgusnute strukture, uvodi posmatrača u trodimenzionalni prostor slike tako da gledalac i sam postaje deo sadržaja, ocenila je Tomić.

Crteži i slike su rađeni u kombinovanoj tehnici na akrilnoj podlozi u kombinaciji tuša, pera i srebrne tempere kako bi se ostvarila sugestivna dubina prostora. Crteži su digitalnom štampom prebačeni na ogledala gde svetlost stvara impresivnu dimenziju. Veličanje čudnovatog sveta, uz dominaciju živopisnih oblika, glavna su tema ovih crteža.

Radovi Mirijane Oro su prvi put izloženi u Požarevcu a autorka se zahvalila brojnim posetiocima koji su sa divljenjem prihvatili njeno stvaralaštvo. Inače, ova slikarka je specijalnih nagrada za crtež i strip u Majdanpeku. Izložba u Gradskoj galeriji je otvorena do 21. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari