Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Meri Vorlik boravila je u poseti Požarevcu gde je razgovarala sa gradonačelnikom Miodragom Milosavljevićem a zatim se upisala u knjigu utisaka. Svečanom prijemu u Gradskom zdanju prisustvovali su: predsednik Gradske skupštine Miomir Ilić i njegova zamenica Violeta Tomić, kao i zamenica gradonačelnika Vukica Vasić sa saradnicima.

Ambasadorka Vorlik je posetila arheološki park Viminacijum i Galeriju Milene Pavlović Barilli, a u popodnevnim časovima razgovarala sa grupom požarevačkih privrednika u centru grada.

Vorlik je istakla da SAD kroz brojne projekte podrške pokušavaju da pomognu razvoju Srbije, i da je sa gradonačelnikom razgovarala o potencijalima Požarevca i o mogućnosti investicija iz SAD-a i drugim oblicima pomoći.

Miodrag Milosavljević kaže je predstavio tri potencijala Požarevca. To su pored Industrijske zone za malu privredu, Ljubičevo kao turistički sportsko-rekreativni centar i kompleksi šećerane i mesne industrije. Tokom posete gošća iz Amerike i njen domaćin obratili su se javnosti.

Posle razmene poklona i reči dobrodošlice, gradonačelnik se zadržao u dužem razgovoru sa ambasadorkom, a potom su se oboje obratili medijima. „Danas imamo veliku čast da je u gradu Požarevcu ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, njena ekselencija Meri Vorlik. Ovom prilikom bih je srdačno pozdravio i poželeo dobrodošlicu u našem gradu. Nadam se da će odavde otići sa lepim utiscima kako o samom gradu tako i o Viminacijumu, koji je posetila jutros, našem arheološkom nalazištu iz Rimskog carstva. Danas ćemo, takođe, obići i Galeriju Milene Pavlović Barili i verujem da će i tu imati dobrih utisaka zato što naša Milena ne nosi samo srpsku i italijansku krv nego i iskustvo da je bila žitelj Amerike, gde je bila udata njihovog državljanina, čime pokazujemo da postoji bliska veza između ova dva naroda. Naša proslavljena umetnica je, dakle, živela u Americi i smatram da je time ostavila trag u američkoj umetnosti i kulturi i prenosila deo Srbije dok je tamo boravila. Takođe, ovom prilikom, moram da se zahvalim američkoj vladi koja je, preko ACDS VOCA, u poslednjih deset godina finansirala mnogo projekata kad je u pitanju predškolsko vaspitanje, osnovno obrazovanje, komunalne delatnosti i drugo pošto su opredelili preko 500.000 evra. Ovih dana je u završnici obuka kad su u pitanju vanredne situacije, zapravo planiranje i reagovanje u tim situacijama. I ja sam lično pohađao tu obuku kao komandant Štaba za vanredne situacije i moram reći da smo, zaista, na taj način poboljšali našu situaciju kad je u pitanju obuka u ovoj oblasti jer znamo da u celom svetu preti veliki rizik jer smo globalno ugroženi i da na ovaj način trebamo svi da se štitimo pojedinačno pošto smo tako zaštićeni i kolektivno. Na ovaj način se još jednom zahvaljujem američkoj vladi što je prepoznala potrebu da republika Srbija dobije na kvalitetu kad su u pitanju ovakve situacije kako bi zaštitila svoje građane ali na dugi način, indirektno, i građane koji žive u našem okruženju“, rekao je gradonačelnik Požarevca.

Zahvalivši se svom domaćinu, ambasadorka SAD u Beogradu, Meri Vorlik je rekla da joj je drago što je u Požarevcu. „Takođe mi je izuzetno zadovoljstvo što sam imala priliku da posetim arheološko nalazište Viminacijum. Kao što je gradonačelnik već napomenuo, ja se radujem poseti galeriji Milene Pavlović Barili. Ja i gradonačelnik smo imali jedan uspešan razgovor o širokom broju tema vezanih za Požarevac u političkom i ekonomskom smislu. Zaista me je impresioniralka vizija gradonačelnika kad je u pitanju ne samo razvoj Požarevca nego i čitavog regiona. Ja želim da mu izrazim svoje poštovanje i da mu poželim sve najbolje u tim naporima i, kao što je gradonačelnik rekao, uspešno rešavanje izazova sa kojima se Požarevac i on susreću kada su u pitanju investicije i otvaranje novih radnih mesta što je, zaista, od velikog značaja. Još jednom, gospodine gradonačelniče, želim da vam se zahvalim na vašem gostoprimstvu i želim vam uspeh u svim vašim naporima da izgradite jedan prosperitetniji Požarevac“, navela je ambasadorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari