Desetorica policajaca poginula su juče od eksplozije podmetnute bombe na jugu Avganistana, saopštile su vlasti. Improvizovana bomba je eksplodirala u trenutku prolaska policijskog vozila u provinciji Helmand, uporištu talibana koji od svrgavanja sa vlasti 2001. ratuju protiv vlade iz Kabula i njenih saveznika iz NATO.

Avganistanska lokalna policija (ALP) je formirana prošle godine da bi obuzdala pobunu koja se poslednjih godina proširila, i pred povlačenje vojnika NATO koje bi trebalo da se okonča krajem 2014.

ALP koju finansiraju SAD, kritikuju oni avganistanski zvaničnici i eksperti koji strahuju da bi mogla da postane paravojna grupa, jer se slično dogodilo pred kraj sovjetske okupacije (1979-1989) i tokom građanskog rata od 1992. do 1996. Improvizovane bombe „kućne izrade“ su, uz samoubilačke napade, jedno od omiljenih oružja talibanskih pobunjenika.

Krajem septembra Ujedinjene nacije su saopštile da je stopa nasilja u Avganistanu za osam meseci ove godine bila 40 odsto veća u odnosu na isti period 2010. Uprkos prisustvu 130.000 vojnika NATO, talibani su gerilske akcije proširili na skoro celu teritoriju Avganistana, a napade izvode i u centru Kabula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari