Imunolog Marković: Roditelji treba da se plaše bolesti a ne vakcina 1

Nova podvarijanta korona virusa, popularno nazvana kraken, nije detektovana u Srbiji što ne znači da je nema. Međutim, celokupna epidemiološka situacija je relativno povoljna i poslednjih dana primećuje se pad prevalencije kovida, kazao je danas na konferenciji za medije dr Vladan Šaponjić sa Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Konferencija je bila posvećana novoj podvarijanti koronavirusa, primeni bivalentne vakcine protiv kovida 19 i pojavi malih boginja u Srbiji, a događaj je organizovana u okviru projekta MOMENTUM – Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije, koji implementira John Snow Research & Training Institut, finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

Ko treba da primi bivalentnu vakcinu?

Vladan Šaponjić je objasnio da su u Srbiji dostupne dve bivalentne vakcine protiv kovida, a da svako ko je primio prve dve doze može da dobije bivalentnu kao buster dozu.

Kako je kazao, sve osobe starije od 12 godina mogu primiti bivalentnu vakcinu, pod uslovom da je prošlo najmanje tri meseca od prethodne vakcinacije.

Imunolog prof. dr Miloš Marković objasnio je da su obe bivalentne vakcine veoam efikasne, te da pružaju zaštitu od 70 do 80 odsto od teških formi bolesti i smrti.

Jedina razlika između njih je u podvarijanti koju sadrže. Dok Modernina vakcina sadrži ranije dominantnu podvarijantu omikrona BA.1, Fajzerova vakcina u sebi ima podvarijantu BA.4.5.

– Svako može da primi ovu vakcinu, s tim da je ona prevashodno preporučena strijima od 50 godina, osobama koje imaju hronične bolesti ili stanja oslabljenog imuniteta, kao i onima koji imaju veći rizik od zaražavanja, kao što su zdravstveni radnici ili zaposleni u ustanovama socijalne zaštite – rekao je Marković.

Imunološkinja docentkinja Emina Milošević skrenula je pažnju da iako je ALIMS odobrio Moderninu i Fajzer vakcinu za starije od pet godina, ova populacija uopšte nije vakcinisana.

– O tome treba razmisliti imajući u vidu posledice koje ostavlja infekcija. Mi na primer znamo da svaka naredna infekcija povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti – rekla je Milošević.

MMR vakcinacija

Dr Dragoslav Popović iz Udruženja za javno zdravlje naveo je da je veoma važno da se obrati pažnja na pedijatrijske vakcine s obzirom na to da je obuhvat ovim vakcinama nedovoljan da bi se pružila adekavatna zaštita deci.

– Posebno nas zabrinjavaju morbile koje se najbrže šire među decom, a mi već imamo epidemiju u Smederevu. Važno je da sada reagujemo brzo i da svi roditelji koji imaju decu stariju od godinu dana već danas zakažu vakcinaciju za svoju decu. Time ćemo zaštititi svoju decu, drugu decu kao i onu decu koja ne mogu da prime vakcinu – kazao je dr Popović.

Docentkinja Emina Milošević objasnila je da MMR vakcinu ne mogu da prime samo deca sa urođenom imunodeficijencijom. Ona je istakla da ova vakcina može i treba da se primi i kada osoba koja nije zaštićena dođe u kontakt sa bolešću.

– Nakon izlaganja bolesti u vremenu od 72 sata ima i te kako smisla i potrebe da se primi MMR ako prethodna zaštita ne postoji – kazala je Milošević.

Profesor Miloš Marković upozorio je da su male boginje izuzetno opasna bolest.

– Komplikacije se javljaju u 30 odsto slučajeva. Komplikacije mogu biti od zapaljenja uha do encefalitisa. Pri tome, kada se bolest preleži, nekoliko godina kasnije može da se razvije fatalan encefalitis. Roditelji treba da se plaše bolesti a ne vakcina – kazao je Marković dodajući da jedna doza štiti od bolesti 93 odsto a dve doze MMR vakcine skoro 100 odsto.

Govoreći o epidemiji u Smederevu, dr Vladan Šaponjić je kazao da je bolest do sada registrovana kod 15 osoba, među kojima je desetoro dece mlađe od dve godine koja nisu vakcinisana. Među obolelima je i jedna trudnica kao i dva zdravstvena radnika.

On je kazao i da je dobro što je za sada epidemija lokalnog karaktera i što se jasno zna kako se ko zarazio te da nije došlo do većeg širenja bolesti. Dr Šaponjić je obajsnio i da većina starijih osoba u srbiji je zaštićena od morbila pošto se može pretpostaviti da su kao deca, kada nije bilo vakcina, preležali ovu bolest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari