Svakog dana, više hiljada primeraka podgoričkih Vijesti prodavano je u Beogradu. Očekivao se neki potez vlasti – da li ukidanje zloglasne Uredbe, ili „hapšenje“ sad i lista iz druge republike? A onda, sasvim iznenada, u petak uveče (16. oktobra), javnost je saznala da će vrlo brzo, po hitnom postupku, Srbija doneti novi zakon o informisanju.

Grujica Spasović: Danas, uprkos njima – prvih hiljadu dana (9)

Grujica Spasović prvi je glavni urednik lista Danas. Objavljujemo izabrane odlomke iz njegove knjige „Danas, uprkos njima – prvih hiljadu dana“. To je izuzetno dokumentarno štivo. Govori o prvih hiljadu dana izlaženja našeg lista, od 1997. do 2000. Autor daje svoje viđenje, prožeto vrednim dokumentima, fotografijama i Koraksovim karikaturama o tome kako smo preživeli „olovne godine“ Miloševićevog režima.

 

Već sutradan, u subotu, Vlada je utvrdila predlog i dostavila ga Skupštini na usvajanje na sednici zakazanoj za utorak, 20. oktobar. Žurba nije slutila na dobro.

Tako je i bilo. izveštaj iz Skupštine Srbije, objavljen pod naslovom „Inat po hitnom postupku“, ovako je izgledao:

„Za svaku reč objavljenu u medijima, ukoliko se posumnja u njenu istinitost, novinari i urednici će ubuduće morati da u roku od 24 sata dokažu istinitost. U suprotnom, prete im kazne od 400 do 800 hiljada dinara. Ovo je samo jedna iz niza novosti koje sadrži novi Zakon o informisanju koji je juče Vlada po hitnom postupku dostavila poslanicima, a Skupština zatim usvojila glasovima SPS, JUL i SRS. Poslanici SPO su u znak protesta napustili skupštinsku salu, a protiv su glasali poslanički klubovi Nove demokratije, demokratskih stranaka i Koalicije Vojvodina.

– Mnogi su slobodu informisanja i protok informacija bez granica shvatili kao izvanrednu priliku da s malim ulaganjem vrlo jeftino dođu do značajnog uticaja na svest dela ljudi i naroda, kojima se i otvorene pretnje okupacijom, bombardovanjem i ubijanjem predstavljaju kao demokratska i humanistička zamisao, a oni koji bi kojim slučajem pokušali tome da se suprotstave proglašavali bi se za civilizacijsko dno i najveće zlo savremenog čovečanstva – rekao je Aleksandar Vučić, ministar za informacije.

Nakon što je obrazložio svako od poglavlja predloženog zakona, Vučić je naglasio da Vlada smatra da je Skupštini dostavila ozbiljan i dobar predlog koji će rešiti mnoge probleme koji su se pojavili u prethodnom periodu. Onima koji su već počeli da izražavaju svoje negodovanje ‘samo zato što će za eventualno objavljivanje neistine, laži, dezinformacije moći konačno da budu kažnjeni’, ministar je poručio da najmanje imaju prava da govore o slobodi javnog informisanja i da se ‘u najmanju ruku ponašaju licemerno’…

Gorica Gajević, šef poslaničke grupe SPS, istakla je da u Srbiji broj medija prevazilazi stvarne potrebe ovog prostora.

– S ovakvim zakonom nećemo više doći u situaciju, kao pre mesec dana, da nas mediji, pokušavajući da izazovu psihozu rata, defetizma i panike bukvalno bombarduju pretnjama i najavama napada – rekla je Gajević.

Sankcije medijima su, po njenim rečima, najmanja i najblaža kazna koja ih je zadesila, jer će ‘dugo u javnosti nositi sramni beleg koji se u narodu ne briše’.

Milan Miković, šef poslaničke grupe SPO, Zakon je nazvao sramnim, protestovao što se usvaja naprečac, u inat zdravoj pameti.

Replicirajući na Mikovićevo izlaganje, Vojislav Šešelj je SPO nazvao dezerterskom strankom, čijim poslanicima partijski lider Vuk Drašković piše govore.

– Glavni i odgovorni urednik Vremena, Danasa, Naše borbe i drugih sličnih listova je Havijer Solana. Mene samo iznenađuje, kad dolazi s novcem i zaštitom, zašto tim urednicima i novinarima nije podelio i činove, pa da znamo da je Veran Matić general-lajtnant NATO, Ćuruvija podnarednik, a Grujica Spasović, dijete Grujica, major – rekao je Šešelj za govornicom.

Šešelj je upozorio one koji nameravaju da štampaju novine van Republike da to mogu da učine, ali ‘ako ih budu distribuisali na teritoriji Srbije, Zakon će se i na njih primenjivati’.

– Smatram da je ovo dobar Zakon i da će se pamtiti u istoriji srpskog parlamentarizma kao dobar, vredan Zakon, sazdan od pravnih načela.

Žarko Jokanović, šef poslaničke grupe ND, primetio je da ‘izgleda da je u ovoj zemlji bolje biti i medved nego novinar, jer su medvedi zaštićeniji’.

Većina opozicionih poslanika zamerila je Vladi da je zakonski predlog kasno dostavljen. Poslanici su konačnu verziju dobili neposredno pre same sednice. Lideri vojvođanskih stranaka Nenad Čanak i Dragan Veselinov založili su se za povlačenje Predloga.“

(Specijalno izdanje Danasa za Vijesti, 21. oktobar 1998)

Nastavlja se

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari