Vernici Mitropolije primorsko-crnogorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) sukobili su se juče na Ivanovim koritima iznad Cetinja, gde su se okupili kako bi u hramu Preobraženja Hristovog obeležili istoimeni praznik.

Zvanično glasilo Mitropolije crnogorsko-primorske Radio Svetigora javio je da su u trenutku kada je služen Akatist Preobraženju Hristovom, pristalice CPC probile kordon policije i da je tom prilikom kamenicom pogođen u glavu načelnik Cetinjske policije Miloš Radulović. Mediji su potom preneli da su lakše povređena još dvojica policajaca.

„Policija radi na identifikovanju osoba koje su policijskim službenicima nanele povrede“, saopšteno je iz Uprave policije. Zbog ranijih incidenata cetinjska policija je od preksinoć obezbeđivala hram. U saopštenju se dodaje da policijski službenici prema vernicima nisu preduzeli nikakve mere, radnje i sredstva prinude, osim potiskivanja suprotstavljenih grupa građana.

Mitropolija Crnogorsko-primorska osudila je ponašanje vernika CPC na Ivanovim koritima i ocenila da je policija morala odlučnije da štiti sveštenstvo, vernike i imovinu Mitropolije. Dodaje se da policijski službenici nisu uradili sve što je bilo u njihovoj moći da spreče ulazak neovlašćenih lica, „lažnih sveštenika“, u hram Preobraženja Hristovog. U Mitropoliji tvrde da su se aktivnosti policije svodile na držanje obruča oko Hrama, bez ijednog adekvatnog odgovora na nasilje.

CPC je optužila je sinoć SPC da „pokušava da otme“ crkvu Svetog preobraženja na Ivanovim koritima. CPC je saopštila da su predstavnici SPC umesto da crkvu napuste u dogovoreno vreme u njoj „zabarikadirali hor, horovođe i nekoliko popova“ pa je policija morala da ih istera napolje. „Nažalost, za ovakvu politiku srpska crkva ima podršku i sa visokih državnih adresa protiv kojih treba pokrenuti postupak za svrgavanje sa vlasti zbog zloupotrebe položaja i podrivanja suvereniteta zemlje u interesu Srbije“, saopšteno je iz CPC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari