Dva skinhedsa upala su sinoć oko 18 časova u prostorije Filološkog fakulteta, izjavio je za Danas student koji nije želeo da se predstavi, jer je, kako ističe, to zajednički dogovor svih akademaca koji su u protestu. Prema njegovim rečima skinhedsi su iskoristili metež koji je nastao nakon verbalnog sukoba profesora i studenata, cepanja plakata o protestu i zaključavanja slušaonica u kojima akademci već danima blokiraju nastavu.

 „Skinhedsi su ušli u spavaone koje se nalaze u suterenu ali nije bilo nikakvog incidenta. Izašli su nakon nekog vremena. Znajući kako oni funkcionišu pretpostavljamo da je reč o izvidnici“, kaže ovaj student za Danas. On zaključuje da je simptomatično da se skinhedsi pojavljuju nakon poziva rektora da protesti budu obustavljeni. Bacanju baklje u nedelju na Filozofskom fakultetu takođe je prethodila rektorova izjava, tvrdi sagovornik Danasa.

On kaže da se na fakultetu sinoć nalazilo oko stotinak studenata, a da je nekolicina profesora navodno vređala i pretila studentima, kao i da je jedna profesorka išamarala studentkinju. Profesori su kasnije napustili fakultet, ali su ostala tri zaključana kabineta u kojima su ostale stvari studenata. Prema njegovim rečima, na sajtu jutjub postavljena su dva video snimka na kojima navodno profesori vređaju studente.

Povodom povodom izjave rektora BU Branka Kovačevića da država treba da „dogovorom, milom ili silom“ obustavi blokade na Filološkom i Filozofskom fakultetu, plenum studenata ovih fakulteta saopštio je sinoć da je reč o pozivu na na kršenje autonomije Univerziteta odnosno nepovredivosti akademskog prostora, garantovane zakonom. U saopštenju se naglašava da u zgradi Filološkog fakulteta niko ne drži taoce, niti se pretnje upućuju profesorima i studentima, niti je naneta ikakva materijalna šteta.

Protest na Platou

Studenti Univerziteta umetnosti u Beogradu i visokih škola najavili su za danas protest na Platou ispred Filozofskog fakulteta okupljanje, jer kako tvrde, uprave tih visokoškolskih ustanova nisu prihvatile predlog Ministarstva prosvete i nauke o načinu finansiranja studenata koji imaju od 48 do 60 bodova, a nisu na budžetu. V. A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari