Incidenti u Novom Sadu: Radnik zamahnuo čekićem, uhapšeno devetoro aktivista, Ćuta pozvao građane da krenu ispred policije (FOTO, VIDEO) 1Foto: Danas/A. L.

Nekoliko desetina aktivista od jutros pokušava da spreči radnike kineske kompanije „CRBC“ (China Road and Bridge Corporation) da postave ogradu oko budućeg gradilišta za novi most preko Dunava u Novom Sadu.

Kineski radnici su, ipak, uspeli da završe posao za danas, ogradili su deo Šodroša i deo njih je otišao sa budućeg gradilišta.

Ranije, policija je hapsila aktiviste i polako ih izvlačila iz šume gde su ih bili potisnuli. Uhapšeno je do sada devet aktivista. Trenutno je policije barem tri puta više nego aktivista.

U međuvremenu, na lice mesta stigao je lider Ekološkog ustanaka i poslanik odborničke grupe Moramo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta koji se obratio policiji, kordonu:

„Zašto hapsite i mlatite građane? I šta radite ovde i koga štitite? Zašto štitite korupciju i kriminal pošto nema dozvola za ovaj posao“.

On je pozvao gradonačelnika Miloša Vučevića da dođe ovde pred građane i pokaže dozvole za ovo što kineski radnici danas rade.

Incidenti u Novom Sadu: Radnik zamahnuo čekićem, uhapšeno devetoro aktivista, Ćuta pozvao građane da krenu ispred policije (FOTO, VIDEO) 2
Aleksandar Jovanović Ćuta, Foto: Aleksandar Latas

Ćuta je još rekao okupljenima da krenu ispred policije da traže da se puste pohapšeni građani. Većina istaknutih članova „Moramo“ je danas uhapšena.

Među privedenima su Radivoje Jovović i Srđan Đurić iz Moramo, kao i aktivista Brajan Brković. Policija potiskuje aktiviste kako u šumi zafali prostora za kineske radnike.

Pripadnici interventne policije u opremi za razbijanje demonstracija pogurali su aktiviste dublje u šumu nakon čega su radnici iz Kine nastavili radove na pripremi gradilišta.

Kako objašnjava jedan od aktivista, policija ima „direktivu policija da se izvlači jedan po jedan aktivista“.

U nekoliko navrata bilo je koškanja između aktivista i policijskog kordona, a aktivistkinja Daniela Stojković iz organizacije „Svet i Dunav“ gurnula je ogradu, pa ju je policija privela.

Situacija se tada smirila, da bi povremeno dolazilo do pomeranja kordona i koškanja, u skladu sa napretkom kineskih radnika, kako bi im se omogućilo da nesmetano postavljaju ogradu.

U jednom od takvih koškanja, uhapšeno je još četvoro aktivista, a zatim još dvoje.

„Policija je pokušala da nas odgura i omogući radove. Radovi su trenutno stali i zamolio bih građane da dođu i da zajedno odbranimo pluća Novog Sada što je Šodroš i da ne dozvolimo da nezakonito sprovode radove, rekao je aktivista Miran Pogačar.

Plan je, dodaje Pogačar, da ostanu na licu mesta i dalje, a o konkretnim potezima će se dogovoriti u skladu sa ponašanjem i akcijama policije i radnika CRBC. U svakom slučaju, dodao je Pogačar, oni se ne povlače iako ni u jednom trenutku nije ideja da se sukobljavaju sa policijom.

Nina Ciganović iz Eko straže kaže da aktivisti ne žele nikakav sukob sa policijom, da su ih pozvali da im se pridruže, a zovu i građane Novog Sada da dođu u što većem broju na ovu lokaciju.

„Kada smo zatekli radnike CBRC kako postavljaju ogradu, zvali smo policiju jer su dužni da izađu na teren i naprave zapisnik. Došli su, bili su ljubazni prema nama, ali je onda došlo pojačanje u vidu ovih
kornjača koje tu ljubaznost baš i nisu pokazali jer su nekoliko puta krenuli na nas“, rekla je Ciganović.

Prema rečima aktivista, radnici su došli tokom noći, istovarili svoj materijal i pokušali da podignu ogradu i obeleže prostor gradilišta.

Na prostoru Šordoša, gde bi trebalo da počnu radovi, trenutno se nalazi više radnika „CRBC“, kao i policajaca koji su razdvojili aktiviste i radnike.

Policija je stigla na poziv aktivista oko 7.30 časova, prvo jedna patrola da bi posle došlo i pojačanje.

Incidenti u Novom Sadu: Radnik zamahnuo čekićem, uhapšeno devetoro aktivista, Ćuta pozvao građane da krenu ispred policije (FOTO, VIDEO) 3
foto: Ž. B.

Uz kineske radnike stiglo je i privatno obezbeđenje, ali ih je policija zamolila da se udalje sa mesta gde bi trebalo biti buduće gradilište.

Aktivisti su prvo šetali oko kineskih radnika, da bi posle napravili živi zid kako bi ih sprečili u poslu, poručivši im „Go home“.

Incident se desio kada je jedan kineski radnik zamahnuo čekićem na aktivistkinju.

Kako je stigao kordon policije, kineski radnicima je omogućeno da stave ogradu koju su nameravali ujutro.

Policija je legitimisala aktiviste, ali ne i kineske radnike.

Incidenti u Novom Sadu: Radnik zamahnuo čekićem, uhapšeno devetoro aktivista, Ćuta pozvao građane da krenu ispred policije (FOTO, VIDEO) 4
Foto: Danas/A. L.

Aktivisti traže da pokažu građevinsku dozvolu, ali dozvole, kao ni table ko je izvođač radova nema.

Na terenu je više od 50 pripadnika policije.

Aktivisti „Survivor kampa Šordoš“ i ponedeljak su na tom prostoru, nadomak brodogradilišta, organizovali blokadu jer su nezvanično obavešteni o tome da će policija doći kako bi omogućila predstavnicima domaće kompanije „Milenijum tim“ da nastavi posao deminiranja na području Kameničke ade.

Reč je o području koje se nalazi preko Šodroša, na obali Dunava, a koje je takodje na trasi budućeg mosta.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas fizički napad i pretnje urednici Novosadske televizije Emiliji Marić tokom protesta kojima su sprečavani radnici kineske firme CRBC da postave ogradu oko budućeg gradilišta novog mosta u Novom Sadu i zatražilo da policija identifikuje osobu koja joj je izbila telefon i upućivala uvrede.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari