Na sednici Saveta za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, održanoj juče u Sarajevu, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, na zahtev EU, odložio je odluku o poništavanju zaključaka Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma, koji se tiče nametnutih zakona visokog predstavnika, posebno Suda i tužilaštva BiH.


Prolongiranje odluke, izvestili su mediji u BiH, dogovoreno je kako bi zvaničnicima RS bila data još jedna šansa da sami ponište raspisivanje referenduma. Incko će početkom sledeće sedmice boraviti u Njujorku, gde će razgovarati s predstavnicima UN, a potom ga očekuju susreti sa američkim zvaničnicima. Nakon povratka iz SAD, narednog četvrtka, prema tim izvorima, Incko će odlučiti da li će poništiti skupštinsku odluku o referendumu u RS.

Inckov portparol Mario Brkić rekao je da je na sastanku u Sarajevu bilo reči o tome da se Dejtonski sporazum mora poštovati. On je kazao da vlasti u RS moraju da „preuzmu odgovornost i da ne donose neodgovorne odluke“. Incko je, prema rečima Brkića, „ostavio dovoljno prostora“ vlastima RS da deluju.

Američki ambasador u BiH Patrik Mun izjavio je juče u Banjaluci da je rešenost vlasti RS da održi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH stvorila ozbiljnu situaciju koju treba rešavati. „U toku narednih dana i sedmica to će se razmatrati“, kazao je Mun novinarima, dodavši da „treba sačekati i videti“, izvestila je Beta. Američki ambasador i Valentin Incko u sredu su o referendumu razgovarali sa predsednikom RS Miloradom Dodikom koji je ponovio da RS „neće i ne može“ povući odluku o referendumu o Sudu u i Tužilaštvu BiH.

„Nema povlačenja“

Mi nemamo nameru da odustanemo i povučemo odluku o raspisivanju referenduma, izjavio je juče predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je u izjavi Radio Beogradu istakao da sumnja u Inckovo pravo da donosi odluku o poništenju bilo koje odluke. „Da bi on doneo odluku koja bi bila ovde primenjiva, ona mora da se objavi u Službenom glasniku. Mi to nećemo objaviti u Službenom glasniku“, rekao je Dodik. On smatra da je teško neći formalne razloge za poništavanje referenduma. FoNet

Banjaluci dat rok da odustane

Republici Srpskoj dat je rok od nedelju dana da odustane od referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, javila je agencija AP pozivajući se na izjavu turskog ambasadora koji je učestvovao na sastanku Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u Sarajevu. Rok od nedelju dana za odustajanje od održavanja referenduma u RS počeo je da teče u sredu, rekao je agenciji AP turski izaslanik Vefahan Odžak. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari