Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da će ove sedmice biti održana vanredna sednica Saveta za sprovođenje mira na kojoj će biti razmotrene sve mogućnosti, a jedna od njih je i nametanje zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG).


Incko je za Alternativnu televiziju iz Banjaluke rekao da bi naredna sednica Saveta mogla biti održana 12. juna. „Na sednici ćemo razmotriti sve mogućnosti koje postoje. Jedna od njih je i nametanje zakona“, rekao je on, dodajući da bi bilo najbolje da se pronađe neko trajno rešenje, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Inače, molitvenim skupom u banjalučkoj džamiji Ferhadija juče je počeo drugi dan Međunarodnog samita o miru i pomirenju „Korak napred“. Molitvi su prisustvovali predstavnici islamske zajednice i katoličke crkve, kao i predsednik hrvatskog sabora Josip Leko, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Međunarodni samit „Mir i pomirenje – Korak napred“ počeo je u nedelju molitvenim skupom na kojem su predstavnici verskih zajednica u BiH, osim Srpske pravoslavne crkve, potpisali deklaraciju o miru i pomirenju.

Samit je juče nastavljen panel diskusijom pod nazivom „Liderstvo u 21. veku“, u kojoj su učestvovali predstavnici parlamenata zemalja regiona. Organizator samita je Evropska akademija Banjalučke biskupije, a suorganizatori su parlament RS i Institut „Zrinski“.

Uhapšeno 50 osoba u BiH

Sarajevo – U združenoj policijskoj akciji kodnog naziva „Skela-Pauk“ juče je u BiH uhapšeno oko 50 osoba među kojima je više od 10 policijskih službenika iz Granične policije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH, osumnjičene su da su duži vremenski period, delujući povezano I zloupotrebljavajućI službeni položaj, počinile krivično delo krijumčarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari