Premijer Indije Narendra Modi izrazio je u nedelju u Gandinagaru solidarnost sa narodom Francuske povodom akcija terorista u toj zemlji u kojima je poginulo šesnaest lica.


„Zemlje širom sveta treba da pokažu da su odlučne da se bore protiv terorizma u svim njenim formama“, istakao je Modi. „Indija je često u prošlosti bila žrtva terorističkih napada za koje su bile odgovorne ekstremne islamske organizacije,“ dodao je Modi.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je bio jedan od gostiju na otvaranju sedmog samita „Živahni Gudžarat“, poručio je da međunarodna zajednica mora biti ujedinjena protiv terorizma i mora štititi slobodu.

Indija i Sjedinjene Američke Države imaju zajedničku odgovornost i priliku da pokažu da demokratija može da služi njihovim narodima, kazao je Keri.

„Ukoliko budemo radili zajedno, siguran sam da će strategija najstarije i najmnogoljudnije demokratije u svetu pomoći da nastane nova era napretka i bezbednosti za sve.“ Keri je istakao da će Barak Obama biti prvi aktivni predsednik SAD koji posećuje Indiju dva puta u toku mandata. Obama treba da stigne u Nju Delhi 25. januara da bi sledeći dan bio gost kao prvi američki predsednik na proslavi nacionalnog praznika Indije.

„Moramo da radimo za održiv rast koji će uključivati sve delove društva“, kazao je Modi pred oko pet hiljada gostiju na skupu u glavnom gradu Gudžarata.

„Pokrenuli smo inicijativu ‘Proizvodimo u Indiji’ (Made in India) kako bi podstakli rast industrijske proizvodnje u zemlji i veoma se trudimo da Indija postane svetsko čvorište proizvodnje“, kazao je Modi.

Modi je upitao prisutne da li su ikada pomislili da je recesija posledica niskih dohodaka u zemljama u kojima živi većina stanovnika u svetu. U Indiji živi jedna trećina svih siromašnih u svetu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je ocenio da bi samit u Gandinagaru zbog sastava svojih učesnika mogao da doprinese globalnom razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari