Januar je tradicionalno mesec mega investicijskih konferencija u Indiji, trećoj po veličini ekonomiji na svetu mereno paritetom kupovne moći (prema tržišnim cenama, PPP, u 2013. je procenjen na 4,5 biliona dolara).


U nedelju počinje 7. Globalni samit investitora “Živahni Gudžarat (VGS) 2015” u istoimenoj zapadnoj indijskoj saveznoj državi, a iduće srede 25. Partnerski samit u Džajpuru, glavnom gradu severnije države Radžastan. U Gudžaratu je upravo završena konvencija Indusa iz dijaspore, Pravasi Baratija Divas (PBD), a u Kalkuti samit “Bengal predvodi 2015”, događaj koji organizuje vlada te istočne države kako bi je predstavila kao destinaciju za ulaganja.

Gudžarat je poslednjih 10 godina ostvario jedan od najvećih privrednih napredaka u Indiji. Bilo je to u periodu kada se Indija svrstala među značajne privredne sila sveta i postala članica BRIKS.

Od 2002. do 2014, glavni ministar Gudžarata bio je Narendra Modi, sadašnji premijer Indije od koga neophodne reforme očekuju naročito poslovni krugovi u zemlji i inostranstvu, te mlađi Indusi. Gudžarat sa 60 miliona stanovnika smatraju jednom do najrazvijenijih i prema ulagačima prijateljskih federalnih jedinica u Indiji, s obzirom na uznapredovalu socijalnu i fizičku infrastrukturu koja ide pod ruku sa dobro planiranom politikom industrijalizacije.

Za razliku od prethodnih šest samita koje je pokrenuo Modi, neće biti ni zahteva ni najava ulaganja u Gudžarat. Samit treba da promoviše čitavu Indiju kao investicijsko odredište, pri čemu bi Gudžarat predstavljao globalnu platformu za poslovno povezivanje u zemlji. “Gudžarat je već utemeljen kao idealna destinacija pa je došlo vreme da se pokaže I kao najbolje mesto za umrežavanje”, kazala je glavna ministarka te države Anandiben Patel.

Na samitu koji će biti održan u Gandinagaru, novoizgrađenom glavnom gradu Gudžarata, očekuju čelnike više od 50 globalnih korporacija i 30 političara, među njima generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i državnog sekretara SAD Džona Kerija, te predsednika Svetske banke Džim Jong Kima. Iz našeg dela sveta su najavljeni premijer Makedonije Nikola Gruevski, zamenik poljske premijerke Januš Pjehoćinski kao i jedan neimenovani rumunski ministar.

Bredniranju VGS treba da doprinese i očekivani dolazak predstavnika najmanje 250 sa liste magazina Fortune 500 najvećih kompanija u svetu. Najviđeniji među njima će biti na sastanku izvršnih direktora kome će se obratiti i premijer Modi. Na konklavi koja je novina na samitima u Gudžaratu, biće razmatrani inovativni strateški modeli koji će pokretati budući privredni rast.

Zapanjujuće su brojke sa VGS. Na prošlom, bila je zastupljena 121 država sa preko 2.100 stranih delegata i oko 58.000 učesnika iz Indije. Potpisano je 17.719 namera o ulaganjima i 2.670 strateških partnerstava.

Drugi samit, u Džajpuru, tzv. Partnerski, organizuju Konfederacija indijske industrije (CII) i federalno ministarstvo trgovine i industrije. Samit je ustanovljen 1995, na 100. godišnjicu osnivanja CII i od tada je postao vodeći skup za strane ulagače u Indiju. Prošle godine je na samitu učestvovala delegacija Privredne komore Srbije koju je predvodio sadašnji ministar privrede Željko Sertić. Ove godine se očekuje preko 1.000 stranih učesnika iz 45 zemalja.

Samit u Džajpuru ima za Indiju posebno značenje pošto se obeležava 120 godina od postojanja CII. Tema je “Partnerstvo za zajedničke nove realnosti”, a diskusije treba da ukažu na sinergiju koja podstiče sledeću fazu globalnog rasta i gradi nove mostove ka zemljama u razvoju.

Samit je važan i za Radžastan, najprostraniju indijsku državu jednu od kolevki kulture na Jugu Azije i regiona atraktivnog za ulaganja u turističku industriju, preradu hrane, rafinerije, eksploataciju bogatih nalazišta lako dostupnih minerala. Turizam je glavna i cvetajuća industrija u Radžastanu u koji dolazi trećina svih stranih posetilaca Indije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari