Indijski parlament juče je usvojio sporni zakon protiv ucenjivanja, koji zaštitniku građana omogućava da istražuje i procesuira slučajeve korupcije političara i državnih službenika.

Zakon je usvojen u Donjem domu parlamenta pošto je vlada prihvatila nekoliko amandmana koje su predložili poslanici opozicije, a njegovu finalizaciju je u utorak u Gornjem domu ispratila oštra rasprava. Usvajanje zakona podstakao je Ana Hazare, poznat kao veliki borac protiv korupcije, koji je prekinuo devetodnevni štrajk glađu pošto je zakon usvojen.

Na usvajanje zakona čekalo se od 2011. godine, kada ga je potvrdio Donji dom, ali ne i Gornji. U međuvremenu je dodato nekoliko amandmana, zbog čega je bilo neophodno da ponovo bude usvojen u oba doma.

Zakon će stupiti na snagu kada ga potpiše predsednik, a zakon predviđa da će glavna državna agencija – Centralni istražni biro – morati da reaguje na sve slučajeve koje joj prijavi zaštitnik građana. Partiji Indijski nacionalni kongres, jednoj od dve vodeće političke partije u Indiji, bilo je veoma stalo da zakon bude usvojen u parlamentu, nadajući se da će time biti prestati kritike na račun vlade zbog odlaganja usvajanja zakona.

U proteklim mesecima vladu je pogodilo nekoliko skandala vezanih za korupciju, što je pojačalo ogorčenje javnosti ljute na vladu zbog njene nesposobnosti da sprovede neophodne reforme i oživi sve sporiju ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari