Indijska predsednica Pratibha Patil i premijer Manmohan Sing pozvali su juče na mir nakon serije eksplozija u kojima je ubijeno najmanje 45 osoba, dok je 161 ranjena, u zapadnom gradu Ahmedabadu. Predsednica Patil apelovala je na narod „da ostane jak u ovom teškom trenutku i sačuva mir i harmoniju“.

Indijska predsednica Pratibha Patil i premijer Manmohan Sing pozvali su juče na mir nakon serije eksplozija u kojima je ubijeno najmanje 45 osoba, dok je 161 ranjena, u zapadnom gradu Ahmedabadu. Predsednica Patil apelovala je na narod „da ostane jak u ovom teškom trenutku i sačuva mir i harmoniju“. Iz kancelarije predsednice izraženo je najdublje saučešće zbog gubitka ljudskih života.
Ahmedabad je bio mesto sektaških sukoba između hindusa i muslimana početkom 2002, kada je stradalo 1.000 ljudi. Ovoga puta grad je pogodilo 17 eksplozija za samo sat vremena, koje su podmetnute u stambenim oblastima, na tržnici, javnom prevozu i bolnicama. Veruje se da su eksplozivi bili sakriveni u lopticama sakrivenim u kutijama na biciklima. Lokalni mediji navode da je malo poznata islamistička grupa pod imenom Indijski mudžahedin preuzela odgovornost za napad. Ukupno 30 pripadnika ove grupe uhapšeno je juče u akciji bezbednosnih službi. „U ime Alaha Indijski mudžahedini udariće ponovo! Učinite šta god možete u roku od pet minuta od sada, ali osetićete teror smrti!“, piše u poruci koju je grupa poslala i-mejlom neposredno pre napada. Njen sadržaj emitovan je na nekoliko indijskih televizijskih stanica nekoliko minuta pre prve eksplozije.
Sve bezbednosne službe i policija u stanju su potpupne pripravnosti i u drugim gradovima među kojima su Mumbaji, Delhi i Džaipur, a neki su već i ranije iskusili bombaške napade.
Dopisnici iz Delhija navode da je napad očigledno veoma dobro isplaniran i iskoordinisan. Mnogi stanovnici Ahmedabada iz straha po svoj život napustili su kuće.
Narendra Modi, kontroverzni šef ministartsva u državi Gujaratu, čija je prestonica Ahmedabad, izjavio je, da su „zemlju Mahatme Gandija zaprljali krvlju teroristi i da ih ne treba štedeti u kažnjavanju“. „Teroristi su započeli rat protiv Indije. Moramo biti spremni za dugu borbu protiv terorizma“, upozorio je on. Modi je do sada optuživan jer nije uspeo da zaštiti muslimane tokom napada 2002, kada je stradalo najmanje 1.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari