– Prilikom nedavnog boravka u Inđiji delegacija Svetske zdravstvene organizacije koju je činio direktor za jugoistočnu Evropu i nekoliko profesora iz Amerike posetili su i inđijski Dom zdravlja.

Pre toga, oni su zajedno sa predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo sagledali situaciju na Koridoru 10, kako bi procenili gde bi mogli da se nađu medicinski punktovi koji bi pokrili ovaj deo Evrope.

Prema navodima direktora inđijskog Doma zdravlja dr Vase Petrovića, ova ustanova je bila prva institucija koju su obišli i nakon detaljne analize zaključeno je da ispunjavaju uslove što se tiče tehničkih i profesionalnih karakteristika. – Međutim, Koridor je 100 kilometara dug i treba da ima bar tri punkta – kaže direktor inđijskog Doma zdravlja.

Posle obilaska još nekih lokacija u Vojvodini, SZO je dala saglasnost na pilot projekat, a plan je da se Koridor 10 medicinski pokrije prema svim svetskim medicinskim standardima.

– Zahtevali smo da cela ova priča bude urađena prema evropskim i svetskim standardima. Ovo je skupa priča i potrebna su velika ulaganja, pre svega u ljudstvo i opremu jer će biti neophodna pokrivenost 24 sata, putevi za politraumatizovane i za masovne nesreće i slično. Ovaj projekat radiće se etapno, očekujemo u narednom periodu niz sastanaka u Pokrajinskom sekretarijatu – kaže dr Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari