Prema podacima Regionalne privredne komore Zaječar, u osam opština Borskog i Zaječarskog okruga u prvom polugodištu 2013. godine proizvodilo se više nego lane u isto vreme, budući da je u ovom periodu zabeležen porast industrijske proizvodnje od 19 odsto.

Prerađivačka industrija sa rastom od 24 odsto zabeležila je najveći pomak u proizvodnji Timočke Krajine i zahvaljujući oživljavanju industrije hemijskih proizvoda u Prahovu, potom slede veća proizvodnja električne energije (14 procenata) i sektor rudarstva sa proizvodnjom većom za 13 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom. S obzirom da je u ovom periodu rast industrijske proizvodnje u Srbiji iznosio četiri procenta, na osnovu podataka Privredne komore Zaječar može se zaključiti da istočna Srbija beleži brži privredni oporavak od ostatka zemlje.

Kada je u pitanju poslovanje sa inostranstvom, recimo da je iz Borskog i Zaječarskog okruga u prvih šest meseci ove godine na inostrano tržište izvezena roba vredna 235 miliona dolara, dok je uvoz bio 240 miliona dolara. Kako objašnjava predsednik zaječarske RPK Dejan Tošić, deficit u robnoj razmeni sa inostranstvom posledica je velikog uvoza opreme za novu topionicu i fabriku sumporne kiseline u Boru.

– Najveći izvoznik sa područja koje pokriva zaječarska komora jeste RTB Bor. Zato sam na nedavnoj sednici Nadzornog i Upravnog odbora RPK posebno istakao njegovo poslovanje i značaj koji Basen ima za celokupnu privredu Timočke Krajine. U godini velikog jubileja koji RTB obeležava – 110 godina neprekidnog rada – generalnom direktoru borskog kombinata bakra Blagoju Spaskovskom uručena je plaketa za doprinos razvoju privrede i dugogodišnju poslovnu saradnju sa Regionalnom privrednom komorom Zaječar – kaže predsednik zaječarske RPK Dejan Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari