U Hotelu „Termal“ u Vrdniku u subotu uveče je svečanom akademijom održana manifestacija „700 godina Vrdnika – podsećanje na prošlost i pogled u budućnost“, koju je organizovalo Udruženje građana za promociju Fruške gore „Šarene taljige“. Povodom ovog jubileja i kao podrška u realizaciji brojnih projekata u ovom mestu, koje pripada Opštini Irig, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić prisustvovao je manifestaciji, na kojoj mu je uručena povelja počasnog građanina Vrdnika.

 Resorni sekretar je tim povodom rekao da je Vrdnik mesto prepoznatljivo na svim istorijsko-kulturološko-turističkim mapama u koje vredi ulagati, saopštava Vlada Vojvodine.

– Kao jedan od najvažnijih projekata čije renoviranje je u toku jeste vrdnička Kasina, značajan objekat industrijskog nasleđa, pored koje će se na proleće naći i spomenik rudaru, kao sećanje na ono što je Vrdnik nekada bio i po čemu se nadaleko pamti. Jedan od većih projekata jeste Vrdnička kula, koja datira iz 1315. godine i koliko se po prvim nalazima vidi, radi se o vrlo ozbiljnom zadatku, koji će nam mnogo toga novog i velikog otkriti kada je naša kulturna baština u pitanju. Kuća Milice Stojadinović Srpkinje je tu, i naša dobra namera je da je otkupimo i zaštitimo u spomen naše pesnikinje. Vrdnik, kao pravo rudarsko mesto, gde je radilo hiljade i hiljade ljudi, i u arhitektonskom smislu opravdao je svoje postojanje izgradnjom kolonija za stanovanje rudara. Danas mi pokušavamo i da preko međunarodnih zajednica putem industrijskog nasleđa zaštitimo bar neke od tih kuća, rekao je sekretar Grujić.

U ime Opštine Irig obratio se predsednik Stevan Kazimirović, koji je istakao značaj jubileja, uz napomenu da se sa tim malo koja opština u Vojvodini može ponositi, naročito kada se zna koliko je Vrdnik značio kroz sve te vekove. Predsednica MZ Vrdnik Aleksandra Olčan Petrović pozdravila je prisutne, uz kratak osvrt na istoriju i razvoj ovog fruškogorskog mesta, da bi na kraju izlaganja uručila povelju sekretaru Grujiću.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari