Svaki 12. čovek na svetu inficiran je virusom hepatitisa B ili C – rečeno je juče na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hepatitisa. Reč je o oboljenju jetre čiji uzročnici mogu biti različiti, a naročito su opasni hronični virusni hepatitisi B i C koji mogu dovesti do ciroze i karcinoma jetre.

– U Srbiji je prošle godine registrovano 169 slučajeva akutnog hepatitisa C, 2.042 akutnog hepatitisa A (zarazne žutice) i 344 slučaja akutnog hepatitisa B – rekla je Dragana Dimitrijević iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od 2006. obaveznom vakcinacijom protiv hepatitisa B u Srbiji obuhvaćena su novorođenčad i nevakcinisana deca u 12. godini, kao i zdravstveno osoblje, dok za tip C vakcina ne postoji. Zbog toga stručnjaci savetuju redovne odlaske lekaru kako bi se infekcija otkrila i lečila na vreme.

Profesor Goran Janković, predsednik Ekspertske grupe za bolesti jetre, ukazao je da će se na zasedanju Svetske zdravstvene organizacije (koje je u toku) na dnevnom redu naći i rezolucija o hepatitisu. U Srbiji, akcije besplatnog testiranja na hepatitis C juče su sprovedene u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari