U svečanoj sali Matice srpske juče je Antena kancelarija Deska Kreativna Evropa Srbija, u saradnji sa Bibliotekom Matice srpske, organizovala info-dan o programu Kreativna Evropa. Tim povodom, prisutnima su se obratili pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Siniša Lazić, direktor Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, šef Deska Kreativna Evropa Srbija Dimitrije Tadić i članovi tima Antene kancelarije Deska Kreativna Evropa Srbija, saopštava Pokrajinska vlada.

Info-dan, čiji je cilj animiranje što većeg broja ustanova i organizacija u Srbiji da učestvuju u programu Kreativna Evropa, posvećen je predstavnicima svih ustanova i organizacija u kulturi iz AP Vojvodine . Tema info-dana bila je mogućnost učešća ustanova i organizacija u programu Kreativna Evropa, tako da je bilo reči o ključnim pitanjima vezanim za konkurisanje: na koji način treba formulisati ideje za projekte, kako i s kim uspostaviti partnerstva, koja su dokumenta potrebna za konkurisanje, kako rukovoditi projektom.

„Kreativna Evropa traži konkretne i kreativne projekte u sferi kulture, koji će biti u interesu kako lokalne zajednice, tako pokrajine i republike“, rekao je u uvodnom obraćanju sekretar Slaviša Grujić. „Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje snažno podržava programe Kreativne Evrope, koji su na inicijativu republičkog Ministarstva za kulturu i informisanje doveli do otvaranja Deska i Antene, radi zajedničkog cilja u realizaciji različitih vrsta projekata. Iza tog cilja krije se riznica kulture i na tim vratima ključ je kreativnost, koju otvara Desk i Antena i takve projekte čini ozbiljnim, zanimljivim i važnim temama u filtriranju projekata, čija suština je opšte dobro. U okviru Fonda „Evropski poslovi“ Antena će sa posebnom pažnjom voditi računa o specifičnostima Vojvodine, kao multinacionalne i multietničke sredine i o njenim programima međuregionalne saradnje. Osnovno je da su ove dve institucije Desk i Antena počele sa radom i danas je prilika da predstavnici raznih institucija kulture u Vojvodini saznaju načine kako napisati, prezentovati i realizovati jedan projekat Kreativne Evrope i zato vam želim uspešnu saradnju“, zaključio je u svom izlaganju sekretar Slaviša Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari