Mediji svakodnevno krše prava onih o kojima pišu, a pojedine informacije se ne prenose slučajno, već su podređene političkim, ekonomskim i drugim jakim interesima, istakao je juče zaštitnik građana Saša Janković. On je na konferenciji za novinare povodom drastičnih kršenja privatnosti u medijima naveo da novinari „čuvajući integritet onih o kojima pišu, čuvaju ujedno i svoj integritet“.


– Mediji danas imaju tolikog značaja u kreiranju javnosti da to niko ne može da zanemari. Treba imati u vidu da je posao medija osvešćivanje javnosti što je uvod u pravdu i osnov demokratije – naglasio je zaštitnik građana.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da su za tri dana uočena tri primera povrede podataka o ličnosti u srpskim medijima. On je naveo da je neophodno poštovati određene standarde koji su navedeni u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonu o informisanju, kao i Kodeksu novinara Srbije.

– Sve što je u sferi privatnosti, a odnosi se na obavljanje javnih funkcija mediji mogu objaviti. Međutim, kada je reč o anonimnim osobama treba biti oprezan. Na primer, objavljivanje podataka o maloletnicima je naročito osetljivo i suvišno je za komentarisanje – istakao je Šabić.

Crna kutija

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, najavio je da će ovo udruženje pokrenuti portal „Crna kutija“, na kojem će biti objavljivani svi tekstovi u kojima se uočava direktno kršenje etičkog kodeksa novinara, kako bi se skrenula pažnja javnosti na „granice koje se ne smeju prelaziti“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari