TV informer konkurisao za dozvolu za emitovanje u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/Press centar UNS)

Savet REM-a dve godine nije dodelio preostalu televizijsku dozvolu za emitovanje na teritoriji Beograda. Na novi poziv su se javile četiri televizije, među njima i omiljeni medij onih koji uživaju u propagandi vlasti – TV Informer

Nakon što je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u decembru 2022. godine Studiju B i Televiziji Una dodelio dozvole za televizijsko emitovanje na teritoriji Beograda (zona Avala), jedna je ostala nedodeljena, piše portal Cenzolovka.

Posle skoro dve godine i još jednog bezuspešnog konkursa, na treći konkurs, pored ranije odbijane Gradske TV Puls iz Grocke, kandidovale su se i televizije Antena, Antena+ i mlada prorežimska nada – Televizija Informer.

Da dodeli preostalu beogradsku dozvolu REM je pokušao još u januaru 2023. Na listi kandidata pojavile su se TV B2 i Gradska TV Puls iz Grocke.

Savet ipak nije dodelio ovu dozvolu, ali je 18. maja odlučio da raspiše konkurs za dodele TV dozvola po zonama raspodele. Nije navedeno po kojim zonama, niti kada će konkurs biti raspisan.

Nedelju dana kasnije TV Informer je od Saveta REM-a dobila dozvolu za emitovanje.

Beogradska dozvola i dalje je čekala srećnog dobitnika.

Meseci su prošli, TV Informer je počela da emituje program, a Savet REM-a je u februaru ove godine, konačno, raspisao konkurs za 12 zona, među kojima je i beogradska (Avala).

Onda je prošlo još nekoliko meseci dok je REM utvrdio liste novih kandidata – pre tri dana, 15. jula.

Po pravilima konkursa, u roku od 30 dana od utvrđivanja liste, kandidati treba da se predstave članovima Saveta REM-a na javnim razgovorima, čiji datumi sada nisu poznati. Savet REM-a o dodeli dozvola mora da odluči najkasnije do 15. avgusta.

Kada dodeljuje dozvolu za emitovanje u određenoj zoni pokrivanja, REM treba posebno da ceni „i na koji način bi se program odnosio prema pitanjima koja su od značaja za život, kulturu i tradiciju zone u kojoj će se pružati medijska usluga”, prema Pravilniku o uslovima i kriterijumima za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge.

Pored zone raspodele Avala (Beograd), dozvole se dodeljuju i za zone Subotica–Sombor, Vršac, Crveni čot, Rudnik–Crni vrh, Ovčar–Tornik, Tupižnica, Deli Jovan, Jastrebac, Kopaonik, Cer–Maljen i Besna kobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari