U prethodnom ciklusu Nacionalnog investicionog programa (NIP) Sremska Mitrovica je dobila najviše sredstava po glavi stanovnika i ona su iznosila 19 miliona evra. Ako tome dodamo relizaciju svih projekata gde je nosilac bila lokalna samouprava, onda je realno da i novi projekti za sledeću godinu u velikoj meri budu odabrani, rekao je koordinator tima za infrastrukturna ulaganja i privredni razvoj u Opštini Sremska Mitrovica Branislav Nedimović.

U prethodnom ciklusu Nacionalnog investicionog programa (NIP) Sremska Mitrovica je dobila najviše sredstava po glavi stanovnika i ona su iznosila 19 miliona evra. Ako tome dodamo relizaciju svih projekata gde je nosilac bila lokalna samouprava, onda je realno da i novi projekti za sledeću godinu u velikoj meri budu odabrani, rekao je koordinator tima za infrastrukturna ulaganja i privredni razvoj u Opštini Sremska Mitrovica Branislav Nedimović. Radi se o ukupno 31 projektu koji su vredni ukupno 25 miliona evra.
U projektima koje su na konkursu podneli Mitrovčani glavni akcenat je i dalje na infrastrukturi, otvaranju novih radnih mesta i ruralnom razvoju. Reč je uglavnom o kapitalnim objektima za ovu sredinu, pre svega izgradnji nove industrijske zone Sever 2 na 200 hektara, potom nastavak ulaganja u komunalnu infrastrukturu, kako u gradu tako i po selima opštine, nastavak izgradnje puta R-103, ulaganjima u izgradnju i sanaciju domova zdravlja, kao i u energetski sektor i zaštitu životne sredine.
Kontrola trošenja sredstava dobijenih iz NIP u prethodnom ciklusu je obavljena nedavno i kako nije bilo primedaba, Mitrovica očekuje značajna sredstva i u narednom ciklusu, jer je budžet Opštine sposoban da servisira sve projekte onako kako nalaže zakon i propisi, a to znači ulaganje trećine sredstava lokalne samouprave u svaki odobreni projekat.
-To znači da bi trebalo da u narednom periodu da izdvojimo 735 miliona dinara, ako nam prođu svi projekti, jer su oni ukupno vredni 2,1 milijardu dinara. Dakle, Mitrovica i u narednom periodu može da bude poželjno mesto za dolazak novih investitora, ocenio je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari