Govoreći o prioritetima gradske vlasti u Požarevcu, narodni poslanik Žarko Pivac podvlači najpre izradu projekta infrastrukturnih ulaganja u industrijsku zonu za šta će već današnjim rebalanskom budžeta biti opredeljeno 5 miliona dinara.


– U narednoj godini biće izdvojeno oko 2,3 miliona evra za razvoj ove infrastrukture, delom iz sredstava Republike, a delom iz gradskog budžeta, izjavio je on. Inače, Žarko Pivac i gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević vodili su nedavno intenzivne razgovore sa italijanskim investitorima, koji posluju na teritoriji Rumunije, o eventualnim ulaganjima na području grada Požarevca. Oni imaju svoje proizvodne kapacitete u oblasti Temišvara, međutim od ulaska Rumunije u Evropsku uniju uslovi za njihovo poslovanje su otežani zbog povećanja poreza na dobit i povećanja PDV-a.

– Italijani traže neke alternativne lokacije, Srbija jeste najbliža Rumuniji i iz tog razloga oni su zainteresovani za investiranje kod nas. Ta ulaganja su kratkoročno najmanje predviđena na šest godina, ali postoji zainteresovanost i za gradnju nekih objekata. Tu je naša šansa i jednostavno moramo učiniti sve da obezbedimo infrastrukturne objekte koji će omogućiti da strani investitori u relativno kratkom vremenu urade neke grinfild investicije, koje podrazumevaju izgradnju novih fabrika ili da im ponudimo neke kapacitete gde oni mogu da presele opremu“.

Žarko Pivac je za „Braničevo“ rekao da su, pored njega i gradonačelnika, u aktivnosti na realizaciji novih proizvodnih pogona u industrijskoj zoni i zapošljavanju brojnih žitelja Požarevca u njima uključene pojedine njegove kolege – narodni poslanici koji kontaktiraju sa nadležnim ministarstvima i lično sa potencijalnim investitorima.

– U oktobru mesecu očekuje nas verovatno nova sednica Gradske skupštine na kojoj će biti doneta odluka o omogućavanju stranim investitorima nekih dodatnih olakšica u gradu Požarevcu. Mi ćemo kao grad učiniti sve da jednostavno izađemo u susret tim investitorima, bilo kroz davanje besplatnog zemljišta ili u saradnji sa SIEPA – om i Nacionalnom službom za zapošljavanje, nekim iznosima koji se kreću u rasponu od 1 – 4 hiljade evra po radnom mestu, u zavisnosti od toga koja vrsta investicije je u pitanju“, ističe narodni poslanik Žarko Pivac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari