Infrastruktura železnice: Kasne vozovi između stanica Beograd centar i Zemun zbog krađe kablova 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Zbog krađe oko 50 metara kablova na železničkoj stanici Novi Beograd, putnički vozovi od jutros kasne na deonici pruge između stanica Beograd centar i Zemun, saopštilo je preduzeće „Infrastruktura železnica Srbije“.

„Kablovi koji su nasilno presečeni i ukradeni služe za funkcionisanje i rad signalno – sigurnosnih uređaja na ovom delu pruge, a stalno su pod naponom niskog intenziteta“, navodi se u saopštenju.

Zbog krađe kablova, kako su naveli iz tog preduzeća, otežano je funkcionisanje i rad signalno-sigurnosnih uređaja na tom delu pruge, a samim tim i „direktno ugrožena bezbednost železničkog saobraćaja između Prokopa i Zemuna“.

Preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije“ izrazilo je očekivanje da će kradljivci železničke opreme biti otkriveni i najstrože kažnjeni, navodeći da je stanica pod video nadzorom, kao i veći broj objekata u beogradskom železničkom čvoru.

„Stručne službe Infrastrukture železnice Srbije intenzivno sarađuju sa državnim organima na otkrivanju počinila ovog krivičnog dela, kojima su stavili na raspolaganje sve potrebne informacije“, dodaje se u saopštenju.

Istakli su da, po Zakonu o železnici, za takvo delo preti kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a ukoliko neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera – kazna zatvora je od jedne do osam godina.

„‘Infrastruktura železnica Srbije’ izvinjava se putnicima i korisnicima usluga zbog kašnjenja vozova na pruzi između Beograd Centra i Zemuna, a stručne službe ove železničke kompanije nastoje da se kvar što pre otkloni i normalizuje funkcionisanje saobraćaja na ovom delu pruge“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari