Ingrid Betankur, nekadašnji predsednički kandidat u Kolumbiji, u sredu se nakon šest godina provedenih u zatočeništvu našla na slobodi zajedno sa još 14 talaca koje je držala levičarska pobunjenička grupa Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC). Kolumbijski vojnici, koji su se pobunjenicima predstavili kao članovi nevladine organizacije, oslobodili su Betankurovu i prevezli je helikopterom do Bogote.

Ingrid Betankur, nekadašnji predsednički kandidat u Kolumbiji, u sredu se nakon šest godina provedenih u zatočeništvu našla na slobodi zajedno sa još 14 talaca koje je držala levičarska pobunjenička grupa Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC). Kolumbijski vojnici, koji su se pobunjenicima predstavili kao članovi nevladine organizacije, oslobodili su Betankurovu i prevezli je helikopterom do Bogote. „Ovo je čudo. Ne postoji istorijski presedan za tako savršenu operaciju kao što je ova“, izjavila je Ingrid.
Ona je ubrzo nakon oslobađanja izjavila da će posetiti Francusku da bi se sastala s predsednikom Nikolom Sarkozijem. Bivši politički kandidat Kolumbije je istakla da to što je živa i napokon na slobodi treba u velikoj meri da zahvali naporima Francuske. „Želim da kažem Sarkoziju, a preko njega i francuskom narodu, da su oni bili naša potpora, naš tračak nade“, izjavila je ona u intervjuu na kolumbijskoj televizijskoj stanici, „Vreme je da se zahvalim Francuzima, da im kažem da ih volim, i da sam ponosna što sam i ja Francuskinja“.
Betankurovu je kidnapovao FARC pre šest godina tokom njene predsedničke kampanje. Ona je pobunjenicima poručila da puste još zatvorenika na slobodu i izrazila nadu da će pomoći napore za pomirenje u Kolumbiji. Ona je dodala da je isuviše rano da se izjasni šta će učiniti povodom svog političkog angažovanja pošto želi da o tome najpre razgovara sa svojom porodicom koja je bila „žrtva mnogih njenih odluka“. Betankurova je, takođe, obećala da „će se svesrdno zalagati za slobodu svojih prijatelja koji su ostali u džungli“, i dodala da će živeti u Kolumbiji.
„Međutim, želim da budem sahranjena u Francuskoj. Smatram da im dugujem to“. Posebno se zahvalila bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku. „Kada smo se osećali napušteno, podršku nam je pružio Širak, kome želim da poručim da je zaštitio i nas i moju porodicu“. Ingrid je, takođe, izrazila žaljenje što zbog odlaska u Francusku ne može da prisustvuje svečanom maršu koji je organizovan u njenu čast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari