Inicijativa A11: U Vinči se krše prava Roma 1Romsko naselje u Nišu Foto: romaworld.rs

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A 11 saopštila je danas da se romske porodice raseljene sa deponije u Vinči, u sklopu projekta sanacije deponije i izgradnje spalionice, i dalje se suočavaju sa kršenjem ljudskih prava.

Kako se navodi, posledice pojekta su raseljavanje 17 romskih porodica koje su do 2018. godine živele u neformalnom naselju na obodu deponije i gubitak jedinog izvora prihoda za ta domaćinstva, koja su sakupljala sekundarne sirovina na prostoru nekadašnje deponije.

Nakon prinudnog iseljenja 2018, te porodice su se susrele sa brojnim poteškoćama i preprekama kako bi obezbedile sebi krov nad glavom i bilo kakve prihode kojima bi zadovoljile osnovne životne potrebe.

Suočene sa ignorisanjem i pasivnošću gradskih vlasti u Beogradu, nadležnih za sprovođenje raseljavanja, porodice su odlučile da krajem 2019, uz podršku Inicijative A 11, podnesu žalbu Nezavisnom mehanizmu za projektnu odgovornost Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je finansirala projekt rekonstrukcije deponije.

Po podnošenju žalbe nezavisnom mehanizmu EBRD, pokrenut je proces medijacije između raseljenih porodica koje je zastupala Inicijativa A 11 i kompanije „Beo čista energija“, ali i grada Beograda, grada Šapca i opštine Vladimirci, lokalnih samouprava u koje su prema mestu prebivališta porodice preseljene.

Ključne teme medijacije odnosile su se na obezbeđivanje adekvatnog alternativnog smeštaja za raseljene porodice i to prvenstveno u pogledu površine dodeljenog stambenog prostora koji odgovara potrebama svakog pojedinačnog domaćinstava i cenovne priuštivosti ponuđenih stambenih rešenja, kao i na obnavljanje izvora prihoda.

Inisijativa je istakla i da je posle medijacije i potpisivanja sporazuma kojim je svaka od strana učesnica preuzela obaveze da u narednom periodu privede kraju preostale nedovršene aktivnosti, brojni problemi i dalje ostaju nerešeni.

Neke od porodica u Vladimircima još uvek žive u prenaseljenom stambenom prostoru čija je površina manja nego što to Zakon o stanovanju održavanju zgrada propisuje, dok porodice smeštene u socijalne stanove u Beogradu nisu do kraja rešile pitanje nagomilanih dugova za troškove komunalnih usluga.

Izostaje i podrška porodicama u prevazilaženju teškoća koje se tiču tekućih troškova stanovanja, a tu obavezu je preuzeo grad Beograd, navodi A 11 i dodaje da je neophodno obezbediti tu vrstu podrške, imajući u vidu da se na obnovi prihoda raseljenih domaćinstava do sada gotovo ništa nije uradilo.

Inicijativa je istakla da su prethodno, tokom višegodišnjeg života i rada na deponiji, sve porodice bez izuzetka živele isključivo od sopstvenog rada i nijedna nije bila zavisna od novčane socijalne pomoći, uz ocenu da je nepohodno da Beograd, opština Vladimirci, kao i „Beo čista energija“ bez odlaganja počnu da ispunjavaju preuzete obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari